ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 13869 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Nicolo Paganini ve Vídni

0 Rémy Martin 4.10.2013

V roce 1828 přijel houslista a skladatel Nicolo Paganini do Vídně. Bylo mu tehdy 46 let a jednalo se o jeho první zahraniční koncert, tedy vystoupení mimo jeho rodnou Itálii. Ačkoliv měl vždy mnoho odpůrců z řad hudebníků i kritiků, Vídeň zcela ovládl. Díky tomu přidal dalších jedenáct koncertů a i ty všechny vyprodal. Jedna dobová kritika tuto událost popisuje takto:

Nikdy žádný umělec nezpůsobil uvnitř našich zdí tak ohromnou senzaci jako tento bůh houslí. Nikdy lidé s takovou ochotou za koncert neplatili a co pamatuji, nikdy se sláva nějakého virtuóza nerozšířila i do těch nejnižších vrstev obyvatelstva. Po jeho prvních dvou koncertech se na rtech každého člověka objevovalo jediné jméno a lidé ztratili veškerý zájem o politiku, umění, společnost a dokonce i o místní klepy. Společnost ovládla skutečně jediná myšlenka, jediný předmět konverzace. A to dokonce i mezi obchodníky! Domnívám se, že i děti na okamžik zapomněly na své hračky.“

Docela by mě zajímalo, který klasický hudebník či interpret měl od té doby podobný vliv. Napadají mě Caruso, Karajan, Heifetz a Gould. Kdo napadá vás?

Další články, recenze a doporučení Rémy Martina naleznete na blogu Remy-Martin.cz nebo na stránce facebook.com/RemyMartinCZ.

Každou sudou středu v 19:00, lichý pátek v 10:00 a sudou sobotu ve 12:00 poslouchejte Vybrané tóny Rémy Martina na rádiu Classic.