ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 29355 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

40 nejhorších skupin rocku (díl III.)

0 Redakce 11.8.2008

Příkré hodnocení z pera Nicolase Ungemutha vstupuje do své předposlední fáze. Čekají nás opět legendy a militantní pohled na to, co mnozí tušíme, ale jen málokdo si nahlas přizná. Historie pop-music vyprávěná jako dějiny ošklivosti má své charisma zejména v době, kdy se na nás ze všech stran valí tuny cover verzí z osmdesátých a pomalu už i devadesátých let. I tentokrát tedy: Přečíst, meditovat a pochopit!

Simple Minds
Pro svůj prostoduchý pastiš Roxy Music byli tito Skoti ještě srandovnější než mega-trapní Japan. To se musí umět! Lyričtí, heroičtí, mixující nehezké syntetizátory, nepovedený funk a hrdě předvádějící slabost pro bujaré videoklipy (Alive And Kicking) Tito prosťáčci zamořili na staletí rádiové vlny před tím, než se udusili vlastním velikášstvím. Alespoň nějaká spravedlnost.

V nejhorším případě si pod vodou poslechněte Life In A Day (1979)

Eagles
Neboli jak předělat geniální vynález Grama Parsona na zmoklou slípku snášejí nestravitelná zlatá vejce. Narvaní kokainem a špatnými kytarovými sóly, tito „Orly“ létající velmi nízko otrávili více než každého svým kalifornským rockem s country nádechem. Aby toho nebylo málo, podařilo se jim napsat jednu z pěti nejhorších písní všech dob – hnilobný hit Hotel California. Co dělá policie?

V nejhorším případě si obutí v krokodýlích botách poslechněte Desperado (1973)

Molly Hatchet
Jižanský rock v celé své slavné debilitě… Se svými kulturistickými obaly od Frazzettyho, tito idioti fascinovaní Heroic Fantasy by lépe udělali, kdyby se realizovali jako kompars ve filmu Rudá Sonja, než aby nahrávali své mnohonásobně a strašidelně vopruzující desky sekyrou sekající nekonečně buranská sóla šilhající po hanebném metalu.

V nejhorším případě si zcela nazí poslechněte Flirtin´ With Disaster (1979)

Chicago
Mezi FM rockem a těžkopádným jazz rockem, Chicago naservírovalo v 70. letech sérii nadutých, dvojitých ne-li přímo pětinásobných desek. Repetitivních a především zcela zbytečných. Proč tolik odhodlání v nesnesitelnosti? Proč tolik nenávisti? Nikdo neví a po pravdě je to všem jedno. Velmi blízko kapele Boston.

V nejhorším případě si v Iráku poslechněte Chicago Transit Autority (1969)

Supertramp
Archetyp kapely pro čtyřicetileté bankéře. Supertramp je zcela jistě jedna ze tří nejhorších kapel minulého století. Plná děsivých falset, tato hudba díky spoustě poletujících hlásků (znící jako právě mučení ptáčci) a doprovodu odporných kláves (a přitom používali legendární Wurlitzer!) byla ohromným hitem své doby. Někteří se snažili před tím utéct, ale jsou doteď a do smrti traumatizováni. Vytahují svůj Luger hned jak slyší úvodní tóny „skladby“ Logical Song.

V nejhorším případě, až budete po smrti si poslechněte Crime Of The Century (1974)

Eurythmics
Díky nim se zrodilo zavilé stádo kapel, co zní jakžtakž rockově, ale které v žádném případě nedělají rock. A to prosím se soulovými ambicemi. Toto popuzující duo napsalo a nahrálo nemalé množství strašlivých skladeb 80. let (Marilyn Manson s vkusem jemu vlastním dokonce jednu věc přebral), to celé zaplavené dýchavičnými synťáky a obtloustlými FM kytarami. Poté se Dave Steward vrhl na producentské ruinování děl jiných. A zpěvačka Annie Lennox má depresi. Což je pochopitelné.

V nejhorším, pokuď máte za sebou ekonomku a chystáte se uspět na lukrativních čínských trzích, si poslechněte Sweet Dreams (Are Made Of This) (1983)

Dire Straits
I když začínal více méně korektně tím, že mizerně a předvídatelně vykrádal Dylana a JJ Cala, Mark Knopfler se velmi rychle ponořil do hrůz průměrnosti díky sbírce alb plné mezigalaktické prázdnoty se smrtelně nudnými kytarovými vyhrávkami. Nevadí. Knopfler je dnes multimilionář a může v úplné svobodě se klonit k obdobně nudnému Chetu Atkinsovi.

V nejhorším případě pokud praktikujete kytarovou picking techniku si poslechněte Dire Straits (1978)

Kool And The Gang
Pár lidí už málem zanevřelo na černou hudbu, když se tento kolektiv s velmi podezřelým vkusem začal roztahovat se svými hity. Příliš vybělený funk, soul potřebující inzulín, zakrnělé disco a beztvárné vokály. Kool a jeho gang se, co se ošklivosti týče, vyznamenali. Ale tato bujarost byla prostá jakékoliv nafoukanosti a inteligence, takže nakonec jim nikdo nic nevyčítá. Až na Ladie´s Night, za kterou by si zasloužili zlou masáž.

V nejhorším při prohlížení svých zlatých řetězů si poslechněte Celebrante! (1980)

Bush
Grunge po anglicku zatímco Blur a Oasis ještě pořád vydávají poslouchatelné desky? Ne díky. Zpěvačka z No Doubt piští Don´t Speak ve sprše? Pomoc! Zavolejte prosím někdo hasiče a záchranku…!!

V nejhorším případě si během rozvodového stání poslechněte Razorblade Suitcase (1996)

Tears For Fears
Dva usměvaví, nabubřelí blbečci, kteří vypadli z mizerný skupiny hrající jakýsi mod revivial lehce do ska, provozovali v 80. letech nafoukaný pop, který každou chvíli prasknul patosem. A to měli veřejnou ambici soupeřit s Beatles. Poté chudák George Harrison zemřel.

V nejhorším případě, pokud máte rádi gel na vlasy, si poslechněte Songs From The Big Chair (1985)

NICOLAS UNGEMUTH (přeložil TOM KOMÁREK)

Knihy Nicolase Ungemutha

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

  • První díl článku.
  • Druhý díl článku.
  • Čtvrtý díl článku.