ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 6661 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Sonisphere: Ve znamení Velké čtyřky

0 Redakce 14.6.2010

Sonisphere bude největším festivalem na území Česka. Už ke konci května bylo v předprodeji zakoupeno více než 30 000 vstupenek. Obrovský zájem o akci se dal snadno předpovídat. Ve chvíli, kdy byla na sto procent potvrzena účast Velké thrashové čtyřky, jsme již stěží mohli připustit, že se někomu v letošním roce podaří zrežírovat větší nejen metalovou, ale vůbec hudební událost.

Metallica, Megadeth, Slayer, Anthrax – vidět pohromadě čtveřici, která změnila thrash z undergroundového v populární metalový žánr, a patří dodnes k jeho nejprominentnějším představitelům, bylo nepochybně odjakživa snem každého vyznavače metalové hudby. Vsadit právě na sny a touhy lidí snad ani nemůže být šlápnutím vedle. Naplnit je obvykle bývá značně těžším úkolem, než s nápadem přijít. Důkazem v konkrétním případě budiž, že čtveřici za jejich zhruba třicetiletou kariéru svět pohromadě ještě nikdy neviděl.

Uskutečnit neuskutečnitelné

Když vloni v létě kytarista Slayer Kerry King v rozhovoru po britský Metal Hammer poprvé vypustil myšlenku o společném turné Metalliky, Megadeth, Slayer a Anthrax, vedle nadšených ohlasů zaznělo i mnoho skeptických prognóz. Dlouholeté konflikty  leadera Megadeth Davea Mustainea s jeho bývalými spoluhráči z Metalliky i s některými muzikanty ze Slayer příliš nenasvědčovaly zapojení Megadeth do celé akce. Mustaine nikdy nedokázal odpustit Metallice způsob, jak byl z kapely před sedmadvaceti lety vyhozen, ani kytaristovi Kerrymu Kingovi, že neupřednostnil Megadeth a odmítl vzdát se Slayer. V roce 1991 během turné Clash Of The Titans, které dalo dohromady tři z kapel Velké čtyřky – Megadeth, Slayer a Anthrax – došlo navíc k ostré výměně názorů mezi Davem a frontmanem Slayer Tomem Atayou. Tehdy nezbytně padla i některá ostrá a vulgární slova, na která se stejně tak nezapomnělo. A podle nelichotivých narážky mezi kapelami v tisku se zdálo, že naschvály a nevraživosti už nikdy neustanou.

Bubeník Metalliky Lars Ulrich nápad Kerryho přivítal a tvářil se, že se na jeho realizaci pracuje. Zato kytarista Kirk Hammett skepticismus posílil, když na počátku října v rozhovoru pro nejmenované rádio prohlásil: „Toto turné se neuskuteční. Slyšel jsem o tom, všichni to již nějakou dobu posloucháme… Neslučitelné harmonogramy, neslučitelné osobnosti, velká spousta neslučitelného. Je to dobrý nápad. Osobně si uvědomuji, jak významné by takové turné bylo, jenže… se neuskuteční.

Trochu více světla do otázky, co vůbec iniciovalo vznik myšlenky, vnesl frontman Metalliky James Hetfield.  „Podle mě byla s určitostí podnícena Rokenrolovou síni slávy (Metallica byla do Síně uvedena právě na jaře roku 2009 – pozn.aut.), která vyvolala všechny ty velkolepé nostalgické pocity. Stále víc jsme uvažovali o tom, co kdybychom uspořádali oslavu thrashové scény Bay Area. Proč bychom nezorganizovali něco jako reunion? A to vykrystalizovalo v myšlenku o tom, že by bylo úžasné, kdyby Velká čtyřka odehrála společné vystoupení," řekl Hetfield v rozhovoru pro The Pulse of Radio.

Rozhodující až do konečného potvrzení turné čtveřice byl pávě postoj Davea Mustainea. Frontman Megadeth se zpočátku stavěl k otázce spíše ambivalentně. Z dokumentu Some Kind Of Monster, který byl natočen na začátku tisíciletí v době vzniku předposledního alba Metalliky St. Anger vyplývalo, že Dave není ochoten přijmout Ulrichovy omluvy. Koncem listopadu loňského roku v rozhovoru pro webzine Ultimate-guitar.com však Mustaine obrátil a obvinil fanoušky z toho, že sami živí konflikt mezi ním a jeho bývalými kolegy: „Chtěl bych, aby svět věděl, že je svinstvo to, co všichni pořád povídají o mém problému s Metallikou. Není tu žádný problém, a abych to dokázal, zahrnul jsem je do své rádiové show. Tak uvidíme, jak dlouho ještě tento nesmysl bude pokračovat. Dovedu si představit, že navždy, ale snad se objeví nová vlna mladých metalových fanoušků, kteří se budou k celé věci stavět jako: ,Víte co? Vy, kteří chcete věřit tomu svinstvu, si tomu věřte dál, ale my jsme chytřejší.´“

Středo- a východoevropská vystoupení Velké čtyřky letos v létě byla definitivně potvrzena začátkem prosince 2009. Kapely sladily své harmonogramy pro polskou, švýcarskou, českou, bulharskou, řeckou, rumunskou a tureckou edici putovního festivalu Sonisphere. Mustaine sice 8. prosince stále ještě tvrdil, že plány propadly, i když připustil: „Máme v sobě naději, že se to jednou skutečně stane, a budeme vás informovat, jak se věci vyvíjejí.“  V té chvíli se ale už údajně jednalo jen o doladění podmínek s managementem. O tři dny později byly v prodeji lístky na festival s potvrzenou účastí Megadeth.

Nekončící metamorfózy

Začátkem roku Mustain už celou událost komentoval s nečekaným nadšením: „Je to příležitost, která se metalovým fanouškům nabízí jednou za život – vidět na jednom pódiu čtyři největší heavymetalové kapely v americké historii.“ – O to víc, když se do Megadeth po osmi letech vrátil její spoluzakládající a dlouholetý člen, baskytarista David Ellefson, a Anthrax přijedou do Evropy s Joeyem Belladonou. Naskytla se tím druhá šance vidět kapelu se zpěvákem, s kterým zažila období své největší slávy – po zmaření té první v roce 2006, kdy do Plzně nedorazila a krátce na to došlo i na konec reunionu. Sám Scott Ian, kytarista a leader Anthrax celou událost co do významu přirovnal k společnému vystoupení Beatles, Rolling Stones, The Who a Led Zeppelin nebo Black Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden a Motörhead.

Určité obavy, jestli se akce uskuteční ve formátu, jak si fanoušci vždy přáli, vyvolala operace zad zpívajícího basového kytaristy Slayer Toma Arayi. Frontman ji podstoupil za příslibu, že se do května zcela zotaví, aby se mohl zúčastnit Sonisphere. Kapela zas raději zrušila své podzimní a jarní turné, aby byla jistá účast na evropském festivalu. Mluvilo se i problémech bubeníka Metalliky Larse Ulricha se sluchem. Ty ale nebyly vážného charakteru a nevyžádaly si omezení koncertní činnosti skupiny.

V mezičase byla potvrzena další lákadla: Heaven & Hell, Mastodon Rise Against, Alice In Chains, Stone Sour, Volbeat a DevilDriver +  Pendulum, Adam Freelaqnd a John B, kteří vystoupí v noci na Saturn Electronic Night Stage. Účast Heaven & Hell překvapila vzhledem k nedávno objevené rakovině žaludku frontmana Ronnieho Jamese Dio. Pořadatelé vysvětlovali, že byla podchycena v raném stádiu a že léčba zpěváka probíhá bez komplikací. 8. dubna si Dio osobně převzal sošku Nejlepšího metalového vokalisty na ceremoniálu u příležitosti udělování cen druhého ročníku Revolver Magazine’s Golden Gods. V zákulisích Nokia Clubu v Los Angeles mluvil o plánech nastoupit ještě v letošním roce do studia a natočit nový materiál, a to jak s Heaven & Hell, tak i s vlastní kapelou Dio. Bohužel na začátku května se stav muzikanta prudce zhoršil a vyžádal si zrušení letní trasy Heaven & Hell. 16. května přišla i ta nejsmutnější zpráva. Ronnie James Dio rakovině podlehl.

Vystoupení zrušili i Mastodon. Důvodem je akutní zánět slinivky kytaristy Billa Kellehera. Kapela, která už jednou (mimo jiné právě i při své předchozí návštěvě v Praze 17. listopadu 2008) byla kvůli nemoci Kellehera nucena hrát v trojčlenné sestavě, se tentokrát rozhodla zrušit všechny své koncerty až do července.

Přes všechny peripetie přípravy pokračovaly dál, až se uzavřel seznam účinkujících. Pořadatelé doplnili českou edici festivalu o další dvě formace Fear Factory a Therapy?. Z místních kapel se do dramaturgie dostaly Wohnout, Krucipüsk a Debustrol. Do začátku června zůstanou otevřena jen čtyři místa, určena pro skupiny, které uspějí nejvíce u fanoušků v soutěži probíhající na Plingg.com.

Kromě neustálých změn v sestavě, koncem dubna došlo i na změnu místa konání festivalu. Kvůli lepší dostupnosti, „většímu pohodlí pro všechny účastníky“ i lepším produkčním podmínkám, jak uvedli pořadatelé, se akce přesunula z mimoňského letiště na letiště v Milovicích. Bylo tím navíc umožněno, aby mohla trvat „již od pátečního večera až do nedělního rána“. Návštěvnici „se mohou vypravit už v pátek 18. června. Stanové městečko bude otevřeno v pátek již od 12 hodin a v neděli bude možné v něm setrvat také až do 12:00. Pro ty, kdo přijedou v předstihu, bude připravena od 20:00 party ve speciálním stanu, který si vezmou do parády DJs. Ti v něm budou také neděli těsně po půlnoci, od 00:30 do 6:00 do rána. Samotný areál, kde budou na návštěvníky kromě dvou hlavních pódií čekat také další speciální atrakce, bude otevřen v sobotu v 11:00.,“ informovali promotéři.

Budoucnost festivalu/ů?

Samotný festival Sonisphere je nejmladší a nejambicióznější rockovou akci na Starém kontinentě. Letos se koná teprve jeho druhý ročník a míst jeho konání je již zhruba dvojnásobně více, než tomu bylo v uplynulém roce. Úplná „premiéra“ Sonisphereu se konala 20. června v holandském Nijmegenu. Po dalších pěti jednodenních akcích v Německu (Hockenheimringu), Španělsku (Barceloně), Švédsku (Hultsfredu), Finsku (Pori) přišlo i na největší, dvoudenní edici v anglickém Knebworthu – místě s významným postavením v rockových dějinách, kde se mimo jiné konaly poslední show Led Zeppelin a Queen s Freddym Mercurym. Festival po pozitivních loňských ohlasech nakonec zakotvil ve všech výjmenovaných městech. V Knebworthu se letos dokonce rozroste na akci třídenní. Ovšem ani na jednom z původních míst festivalu nebude už k vidění Velká čtyřka. Jejich show zústanou prioritou pro návštěvníky nových edicí. Pořadatelé nicméně všude sází na velkolepá jména. Kromě toho, že se v Holandsku, Německu, Spanělsku, Švédsku, Finsku a  Velké Británii objeví vždy aspoň některé z kapel Velké čtyřky, přibudou k nim porůznu také skupiny jako Iron Maiden, Faith No More, Alice Cooper, Mötley Crüe, Iggy & The Stooges nebo The Cult.

Do značné míry úroveň festivalu, co do kvality organizace a jedinečné sestavy účinkujících, jak bedlivější obeznánmení se s okolnostmi jeho vzniku napovídá i jak se vlastně dá předpokládat, je důsledkem sbírání dlouholetých zkušeností a budování dobrých kontaktů hlavního promotéra Stuarta Galbraitha – muže s pětadvacetiletými zkušenostmi v branži, který v minulosti podílel mimo jiné i na organizaci monstrózních metalových akcích, jako jsou britské festivaly Monsters Of Rock, s kterými spolupracoval dvanáct let, a Download – od roku 2002. Galbraith, který si již dlouho přál uspořádat sérií akcí na úrovni Downloadu na různých místech Evropy, dokázal naplnit svůj sen, až ve chvíli kdy odešel od Live Nation a spojil své síly s jednou z nejmenších britských pořadatelských agentur Killimanjaro Live. Jeho největším esem v rukávu pro první ročník nového putovního festivalu byla Metallica, která vloni vystoupila na všech akcích a přislíbila mu svou podporu i do dalších ročníků. K podpoře se smluvně zavázala i jedna z největších koncertních agentur ve světě AEG.

K realizaci jednotlivých akcí Galbraith a spol. zas vsadili na spolupráci s místními pořadateli, kterým dali možnost si dodatečně pozvat i další kapely dle vlastního úsudku. Z toho nakonec plynou i hlavní rozdíly v trvání akce a počtu vystupujících na jednotlivých místech. Sonisphere podepsali smlouvy s promotery v jednotlivých zemích hned na několik let, během kterých by se mělo ukázat, jestli na daném místě má smysl pokračovat v pořádání festivalu.

Nechtěl bych zmiňovat děsivá slova jako recese a deprese, ale celý svět řeší finance a lidé jsou mnohem obezřetnější, když utrácejí peníze. Volný čas bude právě jedna z oblasti, kde možná pocítíme značnou stagnaci,“ uvažuje Galbraith nahlas o své pozici v koncertním průmyslu, který je dnes neskutečně přesycen všemožnými festivaly. Říká se ale, že v dobách krize přežívají ti nejlepší. S přihlédnutím k celkovým ambicím Galbraitha, jeho možnostem zajistit pozoruhodnou sestavu účinkujících i ke s skutečnosti, že lidé ušetří za dopravu, když festival „přijede sám za nimi“, tedy hlavně i do některých chudších zemí Evropy, se zdá, že v případě Sonisphere pořadatel zdaleka nepřišel se špatným a nepromyšleným nápadem. „Cítím, že životní sílou festivalu jsou jeho charakter a identita… Jsou tu i různé aspekty, které je třeba vytříbit, ať už se jedná o lepší účetnictvím nebo lepší finanční kontrolu. Jsou to záležitosti, které zajistí festivalům budoucnost… stejně tak i lepší bezpečnost, lepší parkování, lepší řízení celkového provoz jsou věci, které klienti uvítají.

ZLATINA JEŘÁBKOVÁ


19. června 2010 letiště v Mílovicích