ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 19455 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Rok 2011: Zpěvačky zamávaly s rockem, žádná revoluce se ale nekoná

0 Redakce 29.12.2011

Tón ve světě popu i rocku udávaly v letošním roce talentované ženy. Rocková hudba je na ústupu, alba se prodávají o něco málo lépe než loni, digitální prodeje také stoupají, leč u nás je prakticky vše při starém. Takový byl hitparádový hudební rok 2011.

V Americe se prodej hudby zlepšuje, u nás stagnuje

Podle amerického magazínu Billboard se ve Spojených státech od počátku roku prodalo už 308 milionů fyzických alb. Je to o čtyři miliony více než v roce loňském, což je v mnoha ohledech velmi nadějné. Nepomůže to sice k tomu, aby se prodělky z minulých prachbídných let zlikvidovaly, jistě je to ale dobrá zpráva pro budoucnost. Zdá se, že v Americe mají o muziku na CD zase o kus větší zájem.

Ještě lepší je zpráva z oblasti digitálního prodeje hudby. Od 1. ledna bylo za oceánem legálně staženo 1,19 miliardy nahrávek. Je to o 9% více než za celý loňský rok. Mimochodem – když si vezmete do ruky kalkulačku, zjistíte, že každý Američan koupil za rok čtyři písničky.

U nás doma se dílčí výsledky tradičně tají. Prodej CD podle kusých zpráv od prodejců spíše stagnuje, prodej digitální hudby jde lehce nahoru, což je dáno tím, že v říjnu na trh vstoupil prodejní portál MusicJet, v té době přišlo i iTunes a v listopadu odstartoval Supraphonline, který je zajímavý především proto, že nabízí vskutku pestrý katalog starších nahrávek a dodává na trh i snímky s vážnou hudbou a mluveným slovem tak, jak je má společnost Supraphon k dispozici.

Rej zpěvaček

K lepším prodejům nejenom doma ve Velké Británii, nýbrž na celém světě (podle prodejního žebříčku IFPI dokonce i u nás) přispěla především zpěvačka Adele. Její nástup s albem „21“, které vyšlo hned v lednu, byl fenomenální. Přestože na podzim zpěvačka zrušila několik koncertů a později se podrobila operaci hlasivek, kvůli čemuž své skvělé tažení hudebním světem nepodporuje koncerty a soustředí se nyní výhradně na rekonvalescenci, rok patři z valné části jejím hitparádovým úspěchům jak s albem, tak s jednotlivými singly. Celosvětově se alba prodalo již 15 milionů, a když při ceremoniálu předávání Brit Awards při zpěvu hitu Someone Like You plakala, přidaly se k ní tisíce fanoušků v sále i u televizních obrazovek. Takový je to fenomén.

V květnu se za ní vydala Lady Gaga s albem Born This Way. Bylo kolem něho dost humbuku, v hitparádě se bezpečně dotáhlo na dosud kralující počin Adele. Ve výsledku se mu ale nevyrovnalo, protože je na něm to, co se očekávalo. U Lady Gaga přesto nutno vyzdvihnout trpělivost, schopnost držet si solidní popovou úroveň a ještě třeba i to, že ze svých zisků podporuje charitativní organizace.

Přestože relativně slušné desky vydaly podle očekávání zarputilé popařky Rihanna (Loud) i Beyoncé (4), mnohem výše co do pozornosti fanoušků a médií vyšplhala Britka Florence Welch se svým projektem Florence + The Machine. Album se jmenuje Ceremonials a vrátilo na první místa hitparád nezávislou tvorbu, popovou alternativu tak, jak to bylo v době nemilosrdného kralování Adele.

Férové je vzpomenou i na skvělá alba jiných zpěvaček, například PJ Harvey (Let England Shake), Taylor Swift (Speak Now) či Björk (Biophilia). Podle amerického Billboardu jsou letos v hitparádách všeobecně nejlépe hodnocení Adele, Rihanna, Katy Perry a Lady Gaga. Samé ženy. Teprve pátý je Lil Wayne.

Rock je mrtev?

Otázka, zda je rocková hudba mrtvá, je i není zbytečná. Každý, kdo v ruce třímá kytaru a nutí hlas prokázat pořádný drive, řekne, že rock žije – a bude mít jednoznačně pravdu. Prodejní výsledky ovšem ukazují, že se rocku příliš nedaří, protože konkurence žen a jejich příklonu k popu je příliš silná. Navíc těžko o nějakém albu z letošního roku napsat, že je mimořádně přínosné.

Zajímavá je deska Wasting Light, kterou vydali Foo Fighters. Nahráli ji v garáži svého frontmana Davea Grohla, postavili ji na dobře známých riffech, přidali kupu syrovosti a také emocí. Posluchači na celém světě tento počin ocenili jak se patří a není pochyb o tom, že mezi rockovými bude jeden z nejlepších.

Milé, ovšem nikoliv zásadní, je nové album amerických Red Hot Chili Peppers (I’m With You), podobně je na tom novinka britských Coldplay (Mylo Xyloto) a zapomenout bychom neměli například na skvělého písničkáře Bon Ivera (Bon Iver), povedený počin Watch The Throne tandemu Jay-Z & Kanye West, Kasabian (Velociraptor!), Radiohead (The King Of Limbs), Arctic Monkeys (Suck It And See) či The Horrors (Skying).

Doma klid a bouře v nedohlednu

Na domácí hudební scéně se toho skutečně moc nedělo. Netřeba podotýkat, že již nějaký ten rok se na ní neobjevili kapela nebo zpěvák, kteří by dokázali strhnout dav a získat si jeho sympatie. Na klubových prknech se sice neustále cosi v křeči dere na svět, po předloňském nástupu třineckých Charlie Straight však s podobnou sílou nepřišel nikdo.

Anketa Český slavík navíc ukázala, že ani zdejší posluchač nevnímá změnu. Pravda, mezi zpěváky vypravil na druhou příčku Tomáše Kluse, to je ale věc přirozená a hlavně stará. Klus zazářil již před dvěma lety, čili je třeba chválit zejména skutečnost, že se mu stále daří a drží si laťku kvality a koneckonců i popularity.

Mezi povedená alba nicméně patří počin Tonyi Graves I’m The Only Me, což je její sólová premiéra. Dobří jsou Tata Bojs (Ležatá osmička), povedla se deska November 2nd (Night Walk With Me), Wanastowích Vjecý (Letíme na Wenuši), Support Lesbiens (Homobot), Republic Of Two (The End Of War), Lenky Dusilové (Baromantika), Petra Bendeho (Trojka), Vypsané fixy (Detaily), Cartonnage (I’m Not Your Computer), Sunshine (Karmageddon) nebo Goodfellas (Robbery Blues).

Letní festivaly si udržely na naše poměry vysokou návštěvnost, přičemž největším nepřítelem jim nebyla finanční krize posluchačů, nýbrž počasí. Rock for People zářil ve své pestrosti a síle, Colours Of Ostrava jasně vládl světu world music a Masters Of Rock zase světu metalu. Taková Benátská noc v Malé Skále u Turnova ale musela být kvůli rozmarům blbého počasí ukončena předčasně, jinde často pršelo a byla zima.

Na velké koncerty zahraničních hvězd u nás se chodilo ve velkém. Vyprodáno měli přirozeně Rammstein nebo Rihanna, překvapivě i Lenny Kravitz nebo George Michael se symfoniky. Do tuzemských klubů se bohužel chodí méně. Lidé si vybírají.

NĚKTERÉ VÝROČNÍ ŽEBŘÍČKY

Top 10 alba podle Billboardu
1. Adele – 21
2. Bon Iver – Bon Iver
3. Jay-Z & Kanye West – Watch The Throne
4. Frank Ocean – Nostalgia, Ultra.
5. Drake – Take Care
6. Fucked Up – David Comes To Life
7. The Weeknd – House Of Baloons
8. Florence + The Machine – Ceremonials
9. James Blake – James Blake
10. The Joy Formidable – The Big Roar

Top 10 singly podle Billboardu

1. Nicki Minaj – Super Bass
2. Adele – Someone Like You
3. Britney Spears – Till The World Ends
4. Jay-Z & Kanye West – N***as In Paris
5. Kelly Rowland feat. Lil Wayne – Motivation
6. Frank Ocean – Novacane
7. Bon Iver – Holocene
8. Lady Gaga – The Edge Of Glory
9. Chris Brown feat. Busta Rhymes & Lil Wayne – Look At Me Now
10. Adele – Rolling In The Deep

Top 10 alba podle Rolling Stone
1. Adele – 21
2. Kanye West & Jay-Z – Watch the Throne
3. Paul Simon – So Beautiful or So What
4. Fleet Foxes – Helplessness Blues
5. Radiohead – The King of Limbs
6. Lady Gaga – Born This Way
7. The Decemberists – The King Is Dead
8. Wilco – The Whole Love
9. Wild Flag – Wild Flag
10. Robbie Robertson – How To Become Clairvoyant

Top 10 singly podle Rolling Stone
1. Adele – Rolling In The Deep
2. Jay-Z & Kanye West – N***as In Paris
3. Britney Spears – Till The World Ends
4. Foo Fighters – These Days
5. Paul Simon – Rewrite
6. Radiohead – Lotus Flower
7. Lady Gaga – Edge OF Glory
8. Beyoncé – Countdown
9. Lil Wayne feat. Cory Gunz – Six Foot Seven Foot
10. The Decemberists – Don’t Carry It All

Top 10 alba podle Q

1. Florence + The Machine – Ceremonials
2. PJ Harvey – Let England Shake
3. Adele – 21
4. Bon Iver – Bon Iver
5. Coldplay – Mylo Xyloto
6. Jay-Z & Kanye West – Watch The Throne
7. Arctic Monkeys – Suck It And See
8. St. Vincent – Strange Mercy
9. Wu Lyf – Go Tell Fire To The Mountain
10. Elbow – Build A Rocket Boys!

Top 10 alba podle NME
1. PJ Harvey – Let England Shake
2. Metronomy – The English Riviera
3. The Horrors – Skying
4. Wild Beasts – Smother
5. Kurt Vile – Smoke Ring For My Halo
6. Arctic Monkeys – Suck It And See
7. St. Vincent – Strange Mercy
8. Katy B – On A Mission
9. Tune-Ards – Whokill
10. Wu Lyf – Go Tell Fire To The Mountain

Top 10 alba podle Time
1. Adele – 21
2. Florence + The Machine – Ceremonials
3. Kanye West & Jay-Z – Watch The Throne
4. PJ Harvey – Let England Shake
5. Frank Ocean – Nostalgia, Ultra.
6. Tune-Ards – Whokill
7. Caitlin Rose – Own Side Now
8. Beastie Boys – Hot Sauce Committee Part II
9. Civil Wars – Barton Hollow
10. The Black Keys – El Camino

Top 10 alba podle Uncut
1. PJ Harvey – Let England Shake
2. Gillian Welch – The Harrow & The Harvest
3. Metronomy – The English Riviera
4. White Denim – D
5. Josh T. Pearson – Last Of The Country Gentlemen
6. The Horrors – Skying
7. Radiohead – The King Of Limbs
8. Wild Beasts – Smother
9. Bon Iver – Bon Iver
10. The War On Drugs – Slave Ambient

JAROSLAV ŠPULÁK