ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 6311 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Chystá se Týden dánské literatury. Přijede Peter Høeg

0 jsk 2.2.2018

Návštěva slavného spisovatele Petera Høega (na snímku), filmové projekce, unikátní gastronomický pořad, literární salon či poetický večer s básníkem Knudem Steffenem Nielsenem. To všechno nabídne Týden dánské literatury, který startuje již 12. února.

Týden dánské literatury je nový koncept literárního festivalu, který představuje aktuální trendy, autory a tituly z určité severské země,“ vysvětluje Michal Švec ze Skandinávského domu, jenž spolu s Dánským velvyslanectvím a dalšími partnery akci pořádá. Pro festival je typické, že nabízí více, než by se na první pohled zdálo – kromě literatury obsáhne také originální večer gastronomických specialit nebo Dánskou občanskou válku 2018–24, divadelní adaptaci románu Kaspara Collinga Nielsena v Divadle Na zábradlí.

Samo označení „týden“ je symbolické, neboť dánské kulturní akce se rozprostírají po celém únoru s malými ozvuky v dubnu. „Vlastní literární jádro festivalu však proběhne v týdnu od 12. února a začne autogramiádou nejslavnějšího dánského autora součastnosti, Petera Høega,“ vysvětluje Michal Švec: „Pro Prahu i pro festival je Høegova návštěva velikou poctou, neboť autor za svými čtenáři cestuje jen výjimečně, i do Česka přijede vůbec poprvé. Můžeme tak směle mluvit o literární události roku,“ dodává Švec.

Autogramiáda slavného autora knih jako je Cit slečny Smilly pro sníh proběhne 12. února v knihkupectví Kosmas na pražské Letné, o den později bude možné se s Peterem Høegem setkat během liteárního večera v Uměleckoprůmyslovém museu. 15. února pak pohovoří Ondřej Buddeus a Josef Straka s dánským básníkem Knudem Steffenem Nielsenem o současné české a dánské poezii v kavárně Potrvá.

Potravu nejen duševní nabídne festival na akci Eat&Read Danish, kterou hostí 20. února Goethe-Institut. Ochutnávku dánských kulinářských specialit, jako je lososová polévka, rybí karbanátky či tradiční smørrebrød, zpestří vybrané úryvky z překladů dánských knih a povídání o kulturních i gastronomických tradicích.

(foto: Wikipedie)