ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5908 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Nejpopulárnější turecký zpěvák se představí v Praze

0 Redakce 24.2.2011

Zülfü  Livaneli – celebrita turecké hudební scény, skladatel, spisovatel, režisér a výrazný levicový politik. Turecko opustil poté, co ho vojenský režim posadil v sedmdesátých letech do vězení. Po čase se vrátil domů. Stal se z něj populární zpěvák a obdivovaný spisovatel. Nahrával s francouzskou filharmonií, stál na pódiu s Bono Voxem, jeho společné album s řeckým hudebníkem Mikisem Theodorakisem se stalo hitem. Mezinárodním bestsellerem je také jeho poslední román Bliss (česky vyšel jako Štěstí), který autor osobně představí na letošním Festivalu spisovatelů Praha.

„Moje první deska vyšla v roce 1974. To jsem žil ve Švédsku. Měl jsem status politického uprchlíka. Skládal jsem a zpíval protestní písně namířené proti vojenskému režimu a tyranii. V Turecku je zakázali. Nicméně lidé desku do země propašovali a ona se stala symbolem opozice.

Ve skutečnosti Livaneli vůbec jako slavný zpěvák nevypadá. Není afektovaný, jak by člověk u velké hvězdy čekal. Jeho nejnovější album je záznam živého koncertu z roku 1997, na který přišlo půl milionu lidí. Vystupoval sám s kytarou a sazou (tureckou loutnou).

Od hudby se ale stále vrací ke své první lásce, kterou je psaní. Jeho román Štěstí je v Turecku nesmírně populární. K filmu natočenému podle knihy složil dokonce Livaneli soundtrack. Prý to bylo jediné, čím při výrobě přispěl; bylo mu jasné, že film bude oproti knize víc puritánský.  

Zülfü  Livaneli vystoupí na 21. ročníku mezinárodního Festivalu spisovatelů Praha 16. – 20. dubna 2011 na Nové scéně Národního divadla. Více na www.pwf.cz . Rozhovor s autorem na portálu literární.cz.