ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 21308 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Kulturní tip: Francisco Goya – Hrůzy války

0 Redakce 24.4.2009

V Chodovské tvrzi probíhá do 3. května jedinečná výstava leptů Francisca Goyi Hrůzy války (Los desastres de la guerra).

Francisco Goya, celým jménem Francisco José de Goya y Lucientes, se narodil 30. března 1746. Byl španělským malířem a grafikem. První vzdělání dostal v rodné Zaragoze a následně v Madridu u F. Bayena. V roce 1774 působil jako dvorní malíř v Madridu, kde tvořil hlavně návrhy pro královskou goblénovou manufakturu. Za jeho umělecký vzestup je považováno přijetí na institut Real Academia de San Fernando, kterému později předsedal. Z té doby pocházejí zejména portréty španělských horních vrstev.

Roku 1786 byl jmenován královským malířem. Roku 1792 prodělal Francesco Goya mrtvici, která měla za následek malířovo ohluchnutí. Od té doby bylo jeho dílo sociálně kritické. Ve své tvorbě často kritizoval i španělský náboženský fanatismus. Během 90. let se Goya stýkal s lidmi-osvícenci, od kterých brzy přejal osvícenecké myšlenky a názory.

Hrůzy války jsou série 80 posmrtně vydaných leptů. Vznikly jako reakce na Goyovu účast v osvobozujícím boji Španělů proti Francouzům v letech 1808-1814. Na výstavě je možné vidět nejhorší aspekty nelidského vztahu člověka k člověku. První exempláře Los desastres de la guerra k nám přivezl kníže Lichnovský, který se zúčastnil karlistických válek ve Španělsku ve 30. letech 19. století.

Pro vznik této série leptů byly zřejmě Goyovi inspirací válečné scény jeho předchůdce francouzského grafika Jacquese Callota, jehož grafiky, zvané Útrapy války (1633), líčí hrůzy hugenotských válek. Hrůzy války Francisca Goyi jsou syrovým důkazem toho, jak příšerný byl Napoleonův vpád do Španělska. Depresivní kresby utrpení mužů, žen a dětí, poprav, mrzačení zajatců, hromadných hrobů a znásilňování jsou plny kruté dramatičnosti.

KAROLÍNA DRÖSSLER