ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 4834 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

The Strokes: Plod divné atmosféry

0 Redakce 21.3.2011

Po více než pěti letech se fanoušci newyorských retrorockerů The Strokes dočkali. Na svět se celosvětově dostalo nové album Angles, které transparentně hlásá, že přináší novou podobu kapely a současně zahajuje další etapu její existence. Myslí to nesporně vážně, neboť muzikanti jedním dechem doplňují, že mají ve finální i demosnímkové podobě spoustu dalších písniček. V podstatě prý na další desku.

Jsme v komfortní situaci, v takové jsme ještě nikdy nebyli. Máme spoustu hudby a řadu rozdělaných nápadů. Kdyby to záleželo jenom na mně, vydali bychom nové album ještě do konce letošního roku,“ říká kytarista Nick Valesi.

Dosud poslední album First Impressions Of Earth vyšlo v lednu 2006, a od té doby se udála spousta věcí. Kromě Valesiho si každý ze zbývajících pěti členů vyzkoušel jiný projekt nebo rovnou sólovou odpovědnost. Valesi zase kupil nápady pro The Strokes.

Novinku začali točit již  na konci roku 2008, ovšem byla s tím tehdy spousta problémů. Kapela měla komunikační trable, po předcházejících úspěšných letech si muzikanti lezli na nervy a ani v hudebním názoru nenacházeli společnou řeč. O složitou organizaci nahrávání, při kterém se například zpěvák Julian Casablancas ve studiu s ostatními vůbec nechtěl potkat, se staral Valesi.

Naše kapela nikdy nezanikla, i když to tak bylo tu a tam interpretované. My se jenom dlouhou dobu neviděli,“ vysvětluje baskytarista Nikolai Fraiture. „Když jsme se ale pak znovu sešli ve studiu, byla mezi námi divná energie. Úplně z ní vyprchala dynamika.

V polovině roku 2009 přišel šok a současně vysvobození. Albert Hammond Jr. musel neodkladně nastoupit protidrogovou léčbu, a tak se kapela vzdala dalšího nahrávání a pauzírovala. Čekala na prosinec téhož roku, kdy se mladý Hammond vrátil z kliniky, údajně zcela čistý. Poté se The Strokes pomaličku věnovali dalšímu nahrávání, ovšem nešlo to zrovna jako po másle. Osobní animosity přetrvávaly.

Atmosféra ve studiu byla příjemná, dobře jsme se bavili, ale současně byla cítit taková delikátní nevraživost. V téhle kapele je to normální. Když jsme pracovali, bylo to skvělé. Lhal bych ale, kdybych tvrdil, že mezi námi není napětí,“ vysvětlil Valesi.

Studiovou práci pětice skončila v listopadu loňského roku. Na počátku letošního se dodělávaly poslední úpravy, vše pod dohledem producenta Joe Chiccarelliho, který si v minulosti poradil s takovými mistry, jakými jsou U2, Beck, Frank Zappa, My Morning Jacket nebo Björk.

V rozhovoru pro NME zpěvák Julian Casablancas řekl, že se při psaní materiálu pro nové album inspiroval především tvorbou R. E. M. a díly saxofonisty, perkusionisty a zpěváka Clarence Clemonse, přezdívaného fanoušky The Big Man (hrával s E Street Bandem Bruce Springsteena, All Starr Bandem Ringo Starra, Arethou Franklin a dalšími).

Největší vliv na mě měl singl You’re A Friend Of Mine z roku 1985, který nahráli Clemons a Jackson Browne. Myslím si, že ta pecka je cítit především z našeho singlu Under Cover Of Darkness. V  refrénech je něco, v čem se písně vzájemně strašně podobají. Chtěl jsem, aby celá nová deska The Strokes měla takovou atmosféru. Under Cover Of Darkness je písnička o někom, kdo nastupuje do armády a nechává doma svou dívku. Vím, že je to trochu tendenční téma, ale chtěl jsem ještě znovu zopakovat, jak složitá je situace, kdy máš někoho, koho miluješ, a musíš ho opustit,“ vysvětlil zpěvák.

Baskytarista Fraiture magazínu Rolling Stone řekl, že Angles je nejlepší album kapely od dob Is This It z roku 2001. Ostatní členové jsou ale v jeho hodnocení zdrženlivější, neboť si jsou vědomi toho, že čas se posunul o deset let, a to, co fungovalo na začátku nového tisíciletí, nemusí mít takový dopad dnes.

Kapela se nesporně snažila najít nový rukopis. Chtěla odkrýt čerstvé hudební nálady a atmosféry, nicméně se v určitých skladbách potýkala s absencí melodických i aranžérských nápadů. Vzhledem k tomu, že neustále vychází ze zvuku šedesátých let, poněkud ji to omezuje a zamýšlený vývoj je zbržděný. V každém případě nutno vyzdvihnout některé pozoruhodné skladby (Machu Picchu, Under Cover Of Darkness, You’re So Right či Games). Deska nefunguje v žádném případě na první poslech, spíše je třeba mít s ní trpělivost.

Nick Valesi ovšem tvrdí, že je to odraz k lepším zítřkům. „Nehci čekat dalších pět let na to, až vyjde naše nová deska. Miluju život v téhle kapele, takže si ho chci užívat. Věřím, že se věci mezi námi dostatečně urovnají, abychom se o případné nové desce mohli bavit už na našem letním turné. The Strokes je náš způsob života,“ prohlásil.

JAROSLAV ŠPULÁK