ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5441 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Arnon Grunberg: Rafinovaný provokatér světové literatury v Praze

0 Redakce 10.4.2012

Arnon Grunberg provokuje jak svými texty, tak svými výroky. Na jedné straně je opěvován jako geniální autor a naděje nizozemské literatury, na druhé straně je zatracován pro svůj cynismus. Ostatně takto zůstávají názory na Grunberga vyhraněné dodnes. Jedni jej již teď považují za klasika, druhým se z jeho knih dělá nevolno.

Ohlas vzbudil v pouhých třiadvaceti letech debutovou prózou Modré pondělky. Jeho román Tirza na úspěch navázal – získal nejen cenu vlámských knihkupců Zlatá sova a cenu Libris, ale dočkal se i filmového zpracování. Stejnojmenný snímek bude k vidění i na letošním Festivalu spisovatelů Praha, v sobotu 14. dubna jej uvede Městská knihovna v Praze.

VIDEO

Tento neobyčejně produktivní spisovatel se věnuje i žurnalistice a zejména v roli novináře si nebere servítky. Grunberg si rozhodně nedělá hlavu s tím, koho urazí, ať jeto přítel, bývalá milenka nebo třeba nizozemská královna. Ostatně smysl pro nadsázku potvrdil i ve chvíli, kdy vydal dva romány a dva rozsáhlé eseje pod pseudonymem Marek van der Jagt. Veřejnosti trvalo dlouhé dva roky, než definitivně zjistila, kdo se pod záhadným jménem skutečně skrývá.

S Arnonem Grunbergem se setkáte na 22. ročníku Festivalu spisovatelů Praha, který proběhne od 14. do 18. dubna 2012 na Nové scéně Národního divadla.