ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 16582 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Slash: Nejsem žádný diktátor

0 Redakce 21.5.2012

Jakmile se v éteru před pár dny objevil Youʼre A Lie, první singl z nové Slashovy desky Apocalyptic Love, bylo všechno jasné. Každý, kdo pocitově zakotvil v hudebně, aranžérsky a instrumentálně úžasně rockovém přelomu osmdesátých a devadesátých, zaplesal radostí. Dostal totiž to, co od amerického kytaristy, bytostně s uvedeným obdobím spojeným, vždy chtěl a očekával. Syrový melodický bigbít bohatý na silné riffy, klasické rockové postupy, jiskřivou hru protagonisty a v neposlední řadě úžasný zpěv Mylese Kennedyho. V něm Slash konečně našel pravého parťáka pro své hudební kejkle.

Jako jejich nositelé jsou na druhém sólovém albu Slashe, které vychází dnes, uvedeni ještě The Conspirators, respektive muzikanti, kteří byli u toho, když se kolekce rodila a kteří přiložili ruku k aranžérskému dílu. Navždycky to ale bude druhá sólovka Slashe, spolutvůrce úspěchů Guns NʼRoses a Velvet Revolver.

Já vím, že to tak bude vnímáno. Musím ale říct, že jsem muzikantem pro kapelu. Všechno, co vytvořím, dělám vždycky pro kapelu. Mé jméno je nápadné na plakátech, na deskách bývá největším písmem, ale já nejsem žádný diktátor, nerad rozkazuju a nerad mívám poslední slovo. Rád pracuju skupinovým způsobem, miluju atmosféru takové tvorby. V osobním životě jsem spíš samotář, ale jako muzikant jsem kapelní tip,“ vysvětluje při příležitosti vydání alba Slash.

V roce 2010 vydal sólový debut jednoduše nazvaný Slash, a měl to vymyšlené fikaně. Protože není dobrý zpěvák a zdráhá se zpívat i vokály, pozval k nazpívání svých skladeb do studia osobnosti a velké hlasy. U mikrofonu se sešli Ozzy Osbourne, Lemmy Kilmister, Iggy Pop, Chris Cornell, Adam Levine, Fergie i Myles Kennedy. Vzniklo slušné dílko, ovšem kvůli různým hlasovým rejstříkům v písních trochu roztříštěné.

Novince naopak nic takového nehrozí. Zkušený Slash dobře pochopil, že pokud mu někdo opravdu rozumí a pokud je někdo z jeho hostů vedle něho skutečnou osobností, pak je to Myles Kennedy (jinak zpívá v kapele Alter Bridge).

Pozval si ho tedy jako zpěváka na turné k debutu a posléze i jako rovnocenného partnera a spoluautora novinek na Apocalyptic Love. Pod jménem The Conspirators se pak skrývají baskytarista Todd Kerns (hrál s Age Of Electric) a bubeník Brent Fitz (známý z projektů Union, Alice Cooper, Theory of A Deadman, Vince Neil).

Písničky pro první album jsem psal na tělo hostům, které jsem si pozval. Nová deska je celistvější a má mnohem větší dynamiku,“ vysvětlil Slash.
Její produkce se ve studiu Barefoot Recording v L.A. ujal Eric Valentine, který se Slashem dělal i na debutu. Třináct skladeb bylo nahráno během necelých šesti měsíců, k nim se přidaly i kompozice Carolina a Crazy Life, které jsou na edici s bonusy.

Všechny instrumentální podklady natočila kapela společně, jako by hrála koncert,“ prozradil Valentine. „Myles Kennedy při tom hrál na rytmickou kytaru, vokály dozpíval později samostatně.“

Zmíněný Kennedy k singlu Youʼre A Lie prozradil: „Dvakrát jsme u něho změnili aranže. Je to docela zajímavé, protože je to poslední skladba, kterou jsme ve studiu dokončili, a první, kterou jsme nabídli lidem.“

Jedním dechem dodal, že u ostatních skladeb také tu a tam něco změnili. Nebylo to ale v podstatě tak zásadní, jako u uvedené písničky.

Slash a spol. se poprvé objevili ve studiu v srpnu loňského roku. Po vystoupení v Srbsku se tehdy tandem Slash – Kennedy sebral a odletěl do Los Angeles. „Měli jsme na čem pracovat, Myles i já jsme psali během celého turné. Byli jsme neustále spolu, hodně jsme o písních diskutovali, šlo to skvěle. S Mylesem si hudebně rozumíme. Těžko by to album vzniklo, kdyby na ně neměl čas,“ vysvětlil Slash.

V amerických médiích se objevila informace, že právě práce na nové desce a přesvědčení o její rodící se síle způsobilo, že Slashe ani trochu netrápila nepřítomnost Axla na nedávném uvádění Guns NʼRoses do Rockʼnʼrollové síně slávy v Clevelandu. Jeho cesta momentálně leží daleko od té Axlovy. Tím spíš, když prý už do Velvet Revolver sehnali zpěváka – Scotta Weilanda.

JAROSLAV ŠPULÁK