ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 21071 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

The Police: Co dál?

0 Redakce 19.2.2009

Sting, Andy Summers, Stewart Copeland (minus Henry Padovani, preferující psát své memoáry, ale v Paříži přítomen na přídavku) se v roce 2007 dost nečekaně dali dohromady. Dost podivné, jestliže bereme v úvahu, že se Sting nijak extra nemusí s bubeníkem Copelandem a stejně většinu hitů hraje sólo.

The Police byla ohromná čoudící fabrika rádiových hitů a pro řadu lidí (včetně mě a ctěného pana Ungemutha  jsou symbolem korporačního MTV muzaku 80. let, masakrujíc reagge bílím rytmem, nafoukaně exhibujícím, hladícím po srsti FM rádia a ředícím svůj pop rock všemi špatně zestárlými steroidy v hloupě marnotratných studiích na Bahamách. Nicméně „hlas lidu – hlas boží“, že? Co bude s The Police dál?

V dnešní všudypřítomné krizi je koncertování obnovených „legend“ až neuvěřitelně výnosné.Vzpomeňme návrat neoplakávaných Eagles, kteří zlomili v USA rekordy. V případě „policie“ jsou údajné zisky z celosvětového turné 2007 – 2008 něco okolo 340 milionů dolarů. Bez legrace. Plus samozřejmě obnovený zájem o jejich katalog. The Police samozřejmě vydávají koncertní dvoj-DVD, dvoj-CD a Blue-ray disc Certifiable obsahující loňský koncert v Bueno Aires.

Fanoušci a diváci byli s většinou koncertů spokojeni, stejně tak kritika. To je nejdůležitější. Něco jiného říkali fanoušci stěžující si na předražené ceny lístků a podivné machinace ohledně aukce o lepší místa. Můžeme věřit a ukolébat se historkou, že jde o oslavu 30 let od vydání prvního singlu u příležitosti předávání Grammy, a že jsou všichni rádi, že jsou opět spolu a tak podobně…

Poté, co skončilo turné, se jal syn a zaměstnanec FBI Steward Copeland sám propagovat „suvenýr“ z turné Certifiable, protože „Sting necítí, že by se ho to týkalo.“ Nejprve se vraťme k návratu The Police. Jak taková věc probíhá? „Je to jednoduché. Stačí se dostavit na zkoušku. Pak jsem si uvědomil, že mám dva problémy: Stinga a Andyho. Ty parchanti se změnili. Měl jsem pocit, že už je neznám.“ Do jaké míry pomohl znovuobnovení The Police fakt, že Copeland a Sting se oba dva objevili na sólovém albu Henryho Padovaniho? Nepřeskočila zde jiskra a nezakopala se válečná sekera? „Určitě. Dokonce jsem chtěl zavolat Andymu, abych mu řekl: Hele víš co se děje? Dáváme dohromady Police s původním kytaristou! (Smích).“ Jak mezi sebou členové The Police komunikují? Rozhádaní dinosauři stadiónového rocku spolu většinou jednají přes advokáty a kyselá tisková prohlášení. „U nás to probíhalo zcela v pohodě. Až když jsme poslali právníky a doprovod domů, tak jsme se mohli v klidu pořádně pohádat.“ Byli The Police těch 20 let, co nevystupovali v kontaktu? „My jsme si vždy velmi dobře rozuměli…tedy pokuď jsme se nebavili o hudbě.

Jak vlastně fungují The Police po hudební stránce? „Myslím, že máme rádi u druhých to, co nenacházíme u sebe. Například Sting jede vždy naplno. Když vyleze na podium, tak do toho dává všechno a nebere zajatce. Pak z něj tryská skvělá hudba všemi póry. Za to ho obdivuji. Na druhou stranu kašle na to co si myslí ostatní nebo publikum. Chtěl by být ztělesněná sofistikace. On by byl nejspokojenější, kdybych si s ním hrál na špičkového hudebníka, ale to mě neuvěřitelně vytáčí.(Smích) Naši synové jsou velcí kámoši. Mají společného to, že mají oba mizerné otce.“ Ke cti The Police je třeba uznat, že na rozdíl od jiných při svém reuninonu nespadli do pasti velkých orchestrací, playbacků, samplů a hostujících hudebníků a zůstali v triu. „Na turné k Synchronicity jsme měli dechovou sekci. Stingovi se to moc líbilo. Mně se to zdálo debilní. Vtipné je, že jsme na poslední turné při zkouškách nepečlivě nacvičili trojhlasy, ale hned jak jsme se vrhli na první koncert jsem se na to vykašlal a jen bubnoval.

Dvd Certifiable supervizoval sám Steward Copeland. Ostatní to nezajímá? „Řekněme, že jsem vždycky byl studiová krysa a chci, aby všechno bylo naprosto dokonalé. Jsem maniodepresivní. Sting se nesnese vidět na fotkách nebo na obrazovce. Má fobii sám ze sebe. Takže Dvd neviděl. Nikdo neměl odvahu mu říct, že tam není. (Smích).“ Jaké jsou vztahy v The Police po skončení turné? „Je to lepší než před dvaceti lety. Tenkrát jsme všechno zastavili, protože Sting chtěl znovu nalézt svojí svobodu. Servali jsme se tenkrát jak koně. Tentokrát jsme na sebe také křičeli, ale pak jsme se objali.“ Nejdůležitější otázka. Co bude s The Police dál? Bude nová studiová deska s novým materiálem? „Kdo ví…? Sešli jsme se ve studiu, ale nic z toho nebylo. Zkoušeli jsme to, ale…nic. The Police fungují jenom na podiu před 80 000 lidmi. Jediná možnost jak natočit novou desku by bylo přitáhnout všechen ten lid do studia. Neznáte nějaké dostatečně velké studio?

TOM KOMÁREK (zdroj: Rock et Folk)