ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 6674 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Roxette jsou zpět, začali koncertovat!

0 Redakce 9.8.2010

{mosimage}V sobotu a v neděli se uskutečnily první dva koncerty švédské skupiny Roxette po osmileté pauze. Ten úvodní se konal ve švédském Sundsvallu, druhý v dánském Skanderborgu.
V plánu jsou ještě další čtyři, 14. srpna v Anderstorpu (Švédsko), 21. srpna ve Stavangeru (Norsko), 10. září v Moskvě (Rusko) a o dva dny později v St. Peterburgu (rovněž Rusko). O tom, zda kapela přidá i nová vystoupení, rozhodne to, jak se bude po šesti absolvovaných koncertech cítit zpěvačka Marie Frederiksson.

Pro ní jsou koncerty velkým návratem do života. V roce 2002 jí totiž byla diagnostikována rakovina mozku a ona se musela podrobit složité a těžké operaci. Lékaři jí tehdy nedávali více než pět procent šance na přežití. Na léčení ovšem použili nejnovější metody a ve spolupráci se silnou vůlí zpěvačky se jim podařilo nádor úplně odstranit a tělo uzdravit.

Frederikssonová tenkrát na mnoho měsíců zmizela do ústraní. Vyhýbala se jakékoliv publicitě a veškerý čas trávila se svými blízkými. Jakmile se ale začal její stav zlepšovat, vrátila se ke své práci a počala nahrávat sólová alba. „Musíte pořád pracovat, jinak se z toho zblázníte,“ řekla v roce 2005. Boj o život v té době stále trval.

Její kolega Per Gessle z hudební scény nezmizel. V roce 2003 vydal sólovku Mazarin, která byla již čtvrtá v jeho diskografii. Do dnešní doby přidal ještě další tři alba. Minulý rok je například představil i v pražské Lucerně. Už tehdy hovořil o tom, že je s Marií v blízkém kontaktu a není vyloučeno, že se Roxette na hudební scénu zase vrátí.

Roxette stále mají budoucnost. Říkám to proto, že Marie byla loni hostem na mém švédském turné, které se konalo v listopadu a prosinci. Vystoupila na šestnácti koncertech a opravdu se jí to líbilo. Byla nadšená, že je opět na pódiu. Lidé ji úžasně přijali, stále je skvělá zpěvačka. Není tedy žádný důvod, abychom někdy nepokračovali. Je to hlavně na ní. Na druhou stranu se díky těm strašným věcem, kterými si musela projít, hodně změnila. Má už trochu jiné hodnoty. Proto si nedovedu představit, že bychom spolu jeli na velké turné, ale myslím, že bychom spolu mohli něco nahrát a udělat pár koncertů,“ řekl Gessle.

V roce 2009 vystoupili Roxette v rámci evropského turné Night Of The Proms. Za doprovodu orchestru zazpívali jako hosté vždy pět svých písniček. Nadšené přijetí diváky v mnoha zemích Evropy prý mělo vliv na rozhodnutí Marie zase se na pódia vrátit. Minulý víkend se tak stalo. Roxette jsou zpátky, a když budou mít jejich příznivci i oni dost štěstí, budou koncertovat dále.

Přispět by k tomu mělo i nahrávání nového alba. Jeho vydání je plánováno na jaro příštího roku a podle informací od managementu kapely se na němu Marie a Per vrátí k příjemným popovým písničkám, které naváží na jejich konání v devadesátých letech.

Za svou kariéru jsme vydali jednašedesát singlů. To je jako Elvis. Myslím, že bychom ho měli v následujících letech porazit,“ směje se Per Gessle.  

Jaroslav Špulák