ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 11531 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

R.E.M. skončili proto, že (se) začali nudit

0 Redakce 22.9.2011

Včerejší zpráva o konci skupiny R. E. M. šokovala hudební svět. Skupina ji zveřejnila na svých internetových stránkách v době, kdy si užívala ohlášeného volna, na které se vypravila v březnu po vydání svého posledního studiového alba Collapse Into Now.
Oznámila také, že neplánuje koncertní turné k desce, a vysvětlila to tím, že naslouchá vlastní intuici. „Ta nám řekla, že turné není třeba,“ řekl baskytarista Mike Mills. Možná to byl první náznak toho, že se blíží konec.

R. E. M. tu byli od roku 1980. Vznikli v padesátitisícovém městě Athens v americké Georgii a první úspěch okusili již v prvním roce existence. Debutový singl Radio Free Europe totiž zafungoval skvěle a o kvartetu se začalo hovořit. Série zvukově víceméně hledačských a alternativních desek z osmdesátých let přesto nebyla pro další kroky ku slávě příliš důležitá.

Podstatné bylo album Out Of Time, které se na trhu objevilo v jednadevadesátém roce a poslalo R. E. M. do velkého hudebního světa. Má jiný zvuk, než měla všechna ostatní, která kapela dříve nebo později vydala. Všichni se nicméně shodují na tom, že jde nejenom o přelomové dílo v kariéře R. E. M., ale také v historii splynutí popu s rockem.

Pakliže předešlé desky se v prodejní hitparádě amerického Billboardu vyšplhaly na 36., 27., 28., 21., 10. (Document, 1987) a 12. (Green, 1988) místo, novinka šla na příčku první. Ve Velké Británii byla přijata neméně vřele a kapela si díky ní získala téměř kultovní pozici. To se ostatně odráželo na všech následujících koncertních turné, neboť si na nezájem na britských ostrovech a v Evropě nikdy nemohla stěžovat.

„Je to album, na kterém jsou skladby geniální i dobré,“ hodnotí Out Of Time Mills. „Není tak soudržné, jako byla následující nahrávka Automatic For The People, ale jednotlivé písně mají v průměru vysokou úroveň. Žádná další deska R. E. M. nedosáhla takového úspěchu. Pamatuju si, že když přinesla takový ohlas, byl to pro nás šok.

A byl to právě Mills, který se letos v březnu opět vrátil ke jmenovanému albu a u příležitosti vydání patnácté studiové desky Collapse Into Now podotkl, že s každým novým počinem jde formaci stále ještě (mimo jiné) o pokoření Out Of Time.

U kapel je to tak, že bývají řazeny do doby, kdy vydaly své nejúspěšnější desky. Nám se to stalo v první polovině devadesátých let a k nim jsme tedy automaticky patřili. Pro mnohé kritiky i fanoušky jsme tu dobu nikdy nepřekonali, nikdy jsme z ní nevyšli. Připouštíme, že to byla skvělá doba. Je ale třeba brát v úvahu, že tehdy vyšla řada povedených desek a ten čas byl opravdu silný. Od té doby jsme nahráli řadu alb, která byla skvělá. Out Of Time ale zůstala naší vlajkovou lodí. Důrazně říkám, že toho nelitujeme, naopak to považujeme za velké štěstí,“ vysvětlil v březnu Mills.

Po premiéře letošní novinky zpěvák Michael Stipe prohlásil: „Jestli R. E. M. někdy nahrají špatnou desku, skončí!“ Nikdo to nebral moc vážně, zvláště poté, kdy získala slušná hodnocení a těšila se dobrým ohlasům. Stipe už ale konec zřejmě cítil, a tak brzy dodal: „Doufám, že se nikdy nezačneme s hudbou nudit. To by byl nejhorší možný scénář. Je lepší riskovat a pak přijmout třeba i porážku, než nahrávat špatná alba. Nikdy nebudeme na obtíž.

Včera se na internetových stránkách kapely objevily následující věty: „Našim fanouškům a přátelům: Jako R.E.M., celoživotní přátelé a spolupracovníci jsme se rozhodli jako kapela skončit. Odcházíme s pocitem vděčnosti, dovršení a údivu nad tím, čeho jsme dosáhli. Z hloubi duše děkujeme za poslech každému, koho kdy naše hudba zasáhla.“ Napsal to baskytarista Mike Mills.
Během našeho posledního turné, nahrávání desky Collapse Into Now a sestavování alba s největšími hity jsme se začali sami sebe ptát, co budeme dělat dál?“ připsal zpěvák Stipe. Kytarista Peter Buck pak dodal: „Někdo moudrý kdysi řekl, že největším uměním je poznat, že nastal čas odejít.

R. E. M. zřejmě dospěli k přesvědčení, že ten čas nastal. Možná se začali s hudbou nudit. Jejich odchod je smutná zpráva. Nikdo jim však nevezme právo tak učinit.

JAROSLAV ŠPULÁK