ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 27276 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

R. E. M. jsou na nové desce ve znamenité formě

0 Redakce 7.3.2011

Mnozí hudební publicisté  i muzikanti se na tom shodli hned po prvních posleších. Nové  album americké trojice R. E. M. nazvané Collapse Into Now, které vychází právě dnes, je jedno z nejlepších za posledních patnáct let kariéry skupiny, od New Adventures in Hi-fi (1996). Jsou na něm totiž písničky, které spojují historii kapely ve svých náladách a zvukových záměrech. Současně v sobě mají nakumulované všechny přednosti, jimiž R. E. M. dosud tak moc prosluli. Jsou melodické, nadčasové, táhlé, rockové, popové i patřičně ostré.

Baskytarista Mike Mills v rozhovoru pro magazín Rolling Stone o novince řekl: „Je to jedno z našich nejlepších alb. Pravda, je to fráze, která se říká před vydáním každé desky, ale tentokrát si to vážně myslím. Podle mě je tahle nahrávka srovnatelná s Out Of Time z roku 1991, které je čtyřnásobně platinové. Nepřipustili jsme si žádné hudební hranice, žádná omezení. Nahráli jsme všechno, co znělo dobře: ostré rockové písničky, smutné balady, svižné pecky i věci charakteristické pro R. E. M. Celé album je podle mě opravdu na vysoké úrovni.

Tucet písniček získávalo podobu na třech místech. Kapela točila v milovaném Nashvillu, kde vznikly jakési nástřely, pak v Berlíně, kde se rodilo gró nahrávky, a v závěrečné fázi v New Orleans, kde se pilovaly detaily. Vybírala z pětadvaceti pecek a blyštivými hosty v některých z nich jsou Patti Smith, Eddie Vedder a Peaches.

Patti a Eddie natáčeli ve studiích Hansa v Berlíně. Jsou to ta studia, kde mimo jiné vzniklo album Achtung Baby irských U2. Ti dva ovšem nevážili cestu ze Států do Evropy, aby byli prostě při tom. V době, kdy R. E. M. v Německu natáčeli, oni tam koncertovali. Na Patti i Pearl Jam se prostě zašli podívat a s Patti dokonce jako hosté vystoupili. Z koncertů pak vedla společná cesta zpět do studia.

Nasáli jsme atmosféru Berlína, o tom není sporu. Je to magické město. Říká se o něm, že si tam můžete dělat, co chcete. No, není to tak docela pravda, ale šlo dělat leccos. To město dává uměleckou inspiraci. Načerpali jsme v něm mnoho témat k textům, deska je velice berlínská,“ přiznal zpěvák Michael Stipe.

Patti Smith pro své hostitele vymyslela „ze staré známosti“ i název alba. „Vymýšlení názvu je pro nás vždycky to nejtěžší,“ přiznal později kytarista Peter Buck. „Patti si přečetla nachystané texty a ukázala na slovní spojení Collapse Into Now. Hned řekla, že se jí líbí a že by bylo nejlepší, kdyby se dostalo do názvu alba. No, a my to udělali, protože když něco řekne Patti, tak to tak prostě musí být.

Přestože novinka je již  patnáctým albovým zápisem v diskografii kapely, podle Bucka byl entuziasmus, s jakým vznikala, srovnatelný s nadšením, se kterým se kapela pouštěla do svých prvních alb v polovině osmdesátých let minulého století.

Myslím si, že ta deska je nejméně tak dobrá, jako jsou dobré ty předešlé. Nikdy jsme ovšem nenahráli album s dvanácti písněmi, které by byly tak povedené. Za posledních dvacet let jsme neměli tak dobrý pocit ze žádné naší nahrávky,“ vysvětlil Buck.

Eddie Vedder se pohostinsky objevuje v písničce It Happened Today a Peaches zase v Alligator Aviator Autopilot Antimatter. Producentem kolekce je Garret „Jacknife“ Lee, který předtím stál u nahrávek U2 nebo Snow Patrol. S  druhými jmenovanými byl nahrávat v Berlíně a na margo toho nabídl R. E. M. natočit novinku tam.

Na Accelerate jsme chtěli nahrát co nejkratší a nejrychlejší písničky. Na novince jsme chtěli expandovat i jinam. Zalíbila se nám hudební různorodost. Týká se to jak hudby, tak textů, nástrojů i vokálních linek. Na albu je tím pádem několik volných skladeb, několik dalších ve středním tempu a tři až čtyři opravdu mocná rocková čísla,“ říká Mills.

Ode dneška je nové album kapely z amerických Athén venku. Poslechnout si jej je jediná možnost, jak se nových písniček dotýkat. R. E. M. totiž zavčasu oznámili, že v dohledné době turné k počinu nechystají.

Minulé turné bylo tak vyčerpávající, že jsme se rozhodli odpočinout si,“ konstatuje Stipe.

Dvanáct novinek na Collapse Into Now  

Discovered: singlová písnička typická pro R. E. M. Je volně rocková, ovšem není nijak agresivní. Má výrazný refrén.
All The Best: jedna z nejlepších skladeb na desce. Jde z ní pozitivní energie, charakterizuje ji pozoruhodný kytarový motiv a má úžasně rozehrané finále. Skvělý je v ní Stipe.
Überlin: tuto skladbu nejvíce ovlivnil pobyt v Berlíně. Atmosférou připomíná nahrávky z alba Up. Je akustická, disponuje nádhernými vokály.
Oh My Heart: delikátní valčík se zvukem mandolíny, akordeonu a s náladou jako z desek Leonarda Cohena.
It Happened Today: hostuje v ní Eddie Vedder a dost ji ovlivnil. Jako by vypadla z jeho sólové desky. Je to přitažlivá popová písnička, která dokráčí až ke skočnému finále.
Every Day Is Yours To Win: balada pro kapelu naprosto klasická. Dominuje jí výrazný a pevný Stipeův hlas a nálada, kterou jako by ovlivnili kdesi ve studiu skrytí U2. Na koncertech se při ní budou rozsvěcet mobilní telefony a zapalovače.
Mine Smell Like Honey: rock’n’rollová vypalovačka v duchu R. E. M. Má trochu garážový zvuk, ovšem je tažná a mezi ostatními na albu dosti výrazná.
Walk It Back: melancholická skladba se zvukem piana a úžasným zpěvem Stipea. Trochu jako soundtrack pro kovboje jedoucího na koni širou stepí.
Alligator Aviator Autopilot Antimatter: svižná, ostrá, rocková až punková skladba s výraznými bicími, špinavou kytarou a křikem – zpěvem Peaches.
That Someone Is You: radostný rock’n’roll, ve kterém je charakteristická americká pohoda. Jako by písničku ovlivňoval někdo jako Bruce Springsteen.
Me, Marlon Brando, Marlon Brando And I: krásná pomalá písnička s ženskými vokály a zvukem smyčců. Romantické až běda.
Blue: nejalternativnější skladba na desce, umělecký úskok kapely do luhů, kde se obvykle nepohybuje. Zpívá v ní Patti Smith a činí tak kosmicky a hořce. Velice povedené finále.

Jaroslav Špulák