ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 15744 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Průzkumník intimity Hanif Kureishi navštíví Prahu

0 Redakce 9.3.2012

Jeho scénáře byly oceněny na nejprestižnějších festivalech, jeho knihy budí rozruch. Autor zkoumající samotu, vyděděnost i intimitu člověka bude v dubnu výjimečným hostem již 22. ročníku mezinárodního Festivalu spisovatelů Praha.
Když začínal, vydělával si jako uvaděč v britském Královském divadle. Tam však už zakrátko reprízovali jeho vlastní hry. V sedmdesátých a osmdesátých letech už jich měl na kontě několik. Prozrazovaly jeho mimořádný talent a nevšední instinkt pro intimní zachycení lidských příběhů. Autor šesti románů a celé řady divadelních her se ale nespokojil pouze s literaturou. V následujících letech propadl filmu a jeho scénáře si publikum zamilovalo.

Za předlohu k slavnému filmu Má krásná pradlenka byl Kureishi nominován na Oskara. Film Intimita sklidil úspěch na Berlínském filmovém festivalu. Přes veškeré kontroverze, které uvedení snímku provázely, si odvezl Zlatého medvěda. Drama Matka zase zazářilo na festivalu v Cannes i přesto, že sexuální scény byly kvůli obavám z cenzury nahrazeny realistickými kresbami. Kureishiho knihy ale lákají nejen filmaře. Román Buddha z předměstí nadchl britskou televizní stanici BBC. Knihu uvedla v podobě televizního seriálu, s hudbou samotného Davida Bowie.

Kromě diskuze a autorského čtení bude na letošním Festivalu spisovatelů Praha (14. – 18. dubna 2012) uveden Kureishiho film Venuše (14. 4. od 16 hodin v Městské knihovně v Praze).