ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 8638 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Pozor spoiler! O čem bude nová deska Red Hot Chili Peppers

0 Redakce 14.7.2011

Po pětileté pauze vychází 30. srpna nové studiové album Red Hot Chili Peppers nazvané I´m With You. Kapela s novým kytaristou se tentokrát inspirovala Africkou hudbou, deskami Rolling Stones, osobní bolestnou ztrátou a nalezením nových stránek svých osobností. Všechny pohledy jsou upřeny na tuto kalifornskou formaci, která je na scéně již od roku 1983.

"Je to o pocitu a písni. O tom, že všichni se ponoří do písně. Ne jen do rifu." – Flea

V roce 2008 po obřím turné k živáku Stadium Arcadium se údajně vyčerpaná a dosti napružená skupina rozhodla pro déle nespecifikovanou pauzu. Atletický zpěvák Anthony Kiedis se stal pyšným otcem a rozhodl se naplno věnovat svému synovi Everly Bear a kromě toho: „psát hudbu, zkoušet, surfovat a po té natočit pilot pro HBO Spider and Son pojednávající o mém podivném dětství a vztahu k mému otci.“ Baskytarista Flea, spojující v sobě klid budhistického mnicha a pódiovou divokost nakopnutého berana, začal navštěvovat na University of Southern California semináře hudební teorie a slíbil sólové album. Bubeník Chad Smith se zapojil do super skupiny Chickenfoot společně se Sammy Hagarem, Joe Satrianim a Michaelem Antonym. Red Hot Chili Peppers se ještě mihli na desce kmotra funku George Clintona se společnou verzí Let the Good Time Roll. Geniální a silně excentrický kytarista John Frusciante připomínající zchudlého lorda zcela nečekaně v prosinci 2009 oznámil, že opět opouští skupinu uprostřed velmi důležitého turné. tentokrát nejde o znechucení přílišnou popularitou, vyčerpáním či drogovou závislost, jak tomu bylo při jeho odchodu v roce 1992 na vrcholu slávy.

John Frusciante – Going Inside

Dle oficiální zprávy se vše obešlo bez konfliktů a dle kytaristy byl zbytek RHCP chápavý a podporující. Důvodem je jednoduše zájem o jinou hudbu a touha soustředit se na vlastní tvorbu, což dokazuje následná sólovka The Empyrean. Flea to vysvětluje zcela v duchu stálého bratrství: „Už s námi prostě nechtěl být. Chtěl si dělat vlastní věci a nechtěl jednat s dynamikou skupiny. Jsem vděčný za čas, který John strávil ve skupině. Byli to úžasné časy. Velmi kreativní.

RHCP se vrátili na pódium v lednu 2010, aby vzdali poctu lonerovi Neilu Youngovi interpretací A Man Needs a Maid. Na kytaru se zde představil nový člen Josh Klinghoffer. Tento jednatřicetiletý hudebník předtím doprovázel například PJ Harvey, Becka, Trickyho, je dobrým přítelem Fruscianteho (hrál na jeho deskách) a na posledním turné RHCP obohacoval zvuk další kytarou a klávesy. „Cítil jsem se, že mám potřebné zkušenosti,“ vysvětloval Klinghoffer během svého prvního rozhovoru. „Ani nebylo třeba se nějak zvlášť přizpůsobovat. Je to o tom hrát hudbu s lidmi, které obdivuji, a s kterými se přátelím léta.“ Flea připouští, že logicky tato změna má vliv na nový materiál: „Josh je jiný muzikant než John. Hudební feeling  je o hodně jiný. John je brilantní, virtuózní hráč. Může zahrát na kytaře cokoliv. Jsem kurva vděčný tomu co přinesl skupině. Ale Josh je subtilnější hráč, který dokáže hrát a skládat na všechny možné nástroje. Není to žádný Guitar Hero chlápek.

Red Hot Chili Peppers & Josh Klinghoffer – Man needs a Maid by Neil Young

Nahrávání nového alba probíhalo v Los Angeles v Cello Studios, kde RHCP již nahrávali desku Californication z roku 1999. Produkce se ujal starý známý Rick Rubin, který produkoval všechny jejich alba od legendárního a ultra-super-mega ve všech směrech úspěšného Blood Sugar Sex Magik. Bubeník Chad Smith objasňuje: „Máme spolu skvělý pracovní vztah. Pracuje s námi už dvacet let. Cítíme to tak, že je pátý Chili Pepper. Je to někdo, koho milujeme, a komu věříme.“ Slavný producent chválí nového kytaristu ("stylisticky je podobný Johnovi, ale je to úplně jiný trip") a nastiňuje nový opus: „Takhle jste je ještě nikdy neslyšeli. Měli jsme materiálu na dvojité album, ale to už jsme jednou udělali. Bylo bolestivé, že se nemůžeme o všechno podělit, ale řekli jsme si, že už by to bylo moc. Chtěli jsme, aby tam bylo jen 12 písní, ale nakonec jich tam je 14, protože jsme se nemohli dohodnout jakých 12.

Kapela napsala svůj materiál během deseti měsíců a podstatně změnila svůj přístup ke skládání. Méně se jamovalo a více se vše intelektualizovalo a do detailů promýšlelo. V podstatě začali psát písničky klasickou formou. Jde o vliv onoho studia teorie hudby, který absolvoval Flea: „Hodně jsem psal na piánu. Předtím jsem skládal na base. Na piánu napíši akord, rytmus, basu a melodii. Výsledek je násilný rockový zvuk, který je zároveň opravdu funky. Je tam také pár krásných melodii a hluboké písně, které by se mohli dotknout srdce.

Na desce I´m With You se mimo jiné objeví Monarchy of Roses s temnějšími podtóny, která nesla vše říkající pracovní název Disco Sabbath. Prvním singlem je The Adventures of Rain Dance Maggie mající podobu tvrdě popového funku s důraznou basou a pochodujícím disco rytmem a s refrénem evokujícím Rolling Stones 70. let, kterými se dle vlastních slov tentokrát silně inspirovali. Dalším silným vlivem na desce je hudba Afriky. „Všichni jsme vždy milovali Africkou hudbu. Během naší kariéry jsme občas něco na ten způsob zahráli, ale nikdy jsme to nepodchytili a nepochopili správně. Josh a já jsme cestovali po Etiopii se skupinou Africa Express, kterou zorganizoval Damon Albarn (Blur, Gorillaz). Slyšeli jsme a viděli jsme hudbu každý večer. Navíc jsme si zajamovali s místními hudebníky. Etiopie je překrásná země. Je úplně jiná, než jsem si představoval. Takže na nových písních jsou africké motivy a různé úryvky. Jedna se jmenuje Take Me Home s opravdu africkým feelingem a jedna se jmenuje Ethiopia. Jsem opravdu vděčný Damondovi, že nás přizval. Opravdu mi to otevřelo obzory.

"Tématem desky je život a smrt" – Flea

Témata desky rozvíjejí vážnější tóny, které jsou patrné již na posledních deskách RHCP. „Anthony zpívá o velkých otázkách a záležitostech lidských bytostí. O životě a smrti. O zradě a svém vztahu ke světu. Je to palčivější a hlubší než na našich předešlých deskách. Deska má velmi hluboké srdce. Každý ve skupině vyrostl a pokračuje ve znovu vynalézaní sama sebe. A pořád se snažíme být lepšími hudebníky.“ Nad deskou I´m With You se ale snáší tragedie a smutek ze ztráty drahého přítele. „Úplně první den co jsme hráli s Joshem, poté co jsme si dali dva roky pauzu, jsme se dozvěděli, že náš velmi, velmi blízký přítel zemřel. Začali jsme hrát a přišli jsme s písní Brendan's Death Song, která je o našem příteli Brendanovi Mullenovi (punková ikona z Los Angeles, majitel kultovního klubu The Masque, kde se zrodil kalifornský punk a oficiální biograf RHCP. Kniha The Red Hot Chili Peppers: An Oral/Visual History vyšla až rok po jeho smrti – pozn. autora). Improvizovali jsme a stalo se to. Byl to pro nás bolestivý moment. Velmi emocionální.“ Přestože Anthony Kiedis hovoří o desce jako o něčem, co rozvinulo části jeho osobnosti, o kterých ani nevěděl, v jiných písních je v celku konkrétní. Did I Let You Know se zaobírá osudem naší modré planety, pomalá a dosti emocionální Police Station popisuje odvrácenou historii Los Angeles se svými brutálními policejními zásahy, rasovou nenávistí a výbuchy násilí a evolucí hip-hopové kultury.

Red Hot Chili Peppers – Upcoming New Album "I'm With You" 2011

Red Hot Chili Peppers jsou připraveni vystartovat na světové turné. Nejprve se rozehřejí na asijských festivalech, aby šňůra oficiálně začala v Kolumbii 11. září a pokračovala po celém světě. Dle jejich dvorního zvukaře se dá předpokládat, že se bude intenzivně koncertovat až do roku 2013. „Poznám, kdy napíšeme průměrné a kdy dobré písně.“ uzavírá Kiedis. "Nemůžu se dočkat, až vyrazíme a pořádně všechno zahrajeme!“ Kapela se tváří silně, sebejistě a (jak má ve zvyku, i když se všechno bortí…) dává na odiv vzájemný respekt, přátelství a euforii z vystupování, které slibuje energii a hity nabitou show. Na otázku, v čem byla ona delší prodleva přínosná Flea s nehranou upřímností odpovídá: „Chtěl jsem se vzdálit od skupiny, abych jí dal šanci přežít. Čas strávený mimo skupinu mi ukázal, jak moc jsem rád ve skupině, a jak moc miluji Anthonyho. Ten chlap je můj bratr. Uvědomil jsem si, jak moc pro mě znamená hrát s Red Hot Chili Peppers.“ Nám nezbývá než si pár dnů počkat na nové album.

Tom Komárek