ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 8248 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Moderní analfabet Hakl: Všichni hrajeme ve filmu, který se jmenuje JÁ

0 Redakce 21.3.2012

Na dubnovém Festivalu spisovatelů Praha se představí jeden z nejzajímavějších současných českých autorů. Neúnavný glosátor všelidské reality Emil Hakl.

Zakládající člen volného literárního sdružení Moderní analfabet působí jako muž mnoha profesí. Pro tvorbu nezbytné zkušenosti čerpal v dobrodružné práci strojníka čerpací stanice, ale taky aranžéra, nebo textaře řady reklamních agentur. Zpočátku psal básně. Po sbírce veršů Rozpojená slova následovaly Zkušební trylky z Marsu. V dalších letech se však už plně oddal próze. Vydal dva povídkové soubory a tři úspěšné romány. Pustil se i do odvážného přepracování své knihy pro filmové plátno. Podle jeho zřejmě nejúspěšnější novely O rodičích a dětech byl natočen stejnojmenný film Vladmíra Michálka. Hakl se přímo podílel na tvorbě scénáře.

Převážná většina recenzentů se shoduje, že Haklovy knihy se čtou samy a jedním dechem. Úspěšnost potvrdila i novela Pravidla směšného chování, která autorovi vynesla Cenu Josefa Škvoreckého za nejlepší český beletristický počin. „Haklova kniha je generační výpovědí, která je výjimečná především velmi osobitým jazykem. Autor dokázal jazyk dneška přetavit v jazyk literární až básnický. Domníváme se, že přínos Emila Hakla nebyl dosud plně doceněn,“ shrnula porota spisovatelův zatím poslední literární počin.

Na letošním Festivalu spisovatelů Praha (14. – 18. dubna 2012) představí Emil Hakl knihu Pravidla směšného chování, za niž získal literární Cenu Josefa Škvoreckého.