ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 20241 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Madonna: Královna překvapení

0 Redakce 26.3.2012

Podle amerického hudebního magazínu Billboard bylo nové album zpěvačky Madonny nejočekávanějším v letošním roce. Je sice smutné, že se do této pozice dostala kolekce, která šla na trh již v březnu, pravdou ale zůstává, že cokoliv Madonna vytvoří či řekne, vyvolává v nejhorším případě alespoň drobné emoce.

Novinka MDNA vyšla dnes, a dlužno podotknout, že ony emoce budila již od okamžiku, kdy bylo v loňském roce sděleno, že se cosi chystá. Všichni, kteří sledují americkou popovou scénu, si totiž byli dobře vědomi toho, že třiapadesátiletá žena musí s novinkou přímo na bitevní pole. V posledních dvou letech jí totiž na pozici Královny popu drze stíhá zejména Lady Gaga. Samozřejmě i Rihanna nebo Beyoncé mají své kvality a hlavně příznivce.

Madonna šla tedy do boje, a činila tak po svém. Jakmile v lednu zveřejnila název nového alba, okamžitě sklidila ostrou kritiku od protidrogových organizací. Přestože jde o zkratku jejího uměleckého jména, připomíná také zkratku MDMA, která označuje základní složku taneční drogy Extáze.

V té době se podařilo ve Španělsku zajistit muže, který stál za zveřejnění demonahrávky prvního singlu, skladby Give Me All Your Luvin’. Brzy byla tatáž skladba v originální albové podobě uvedena v přestávce finále amerického fotbalu SuperBowl a krátce na to ozval brazilský zpěvák Joao Brasil, který sdělil, že pro singlovku Madonna a její tým kradli v jeho národním hitu L.O.V.E. Banana. Dodnes je kolem této kauzy ticho po pěšině, pročež je pravděpodobné, že se obě strany dohodly mimosoudně, anebo se dohodly jako staří známí.

Druhý singl Girl Gone Wild byl premiérově uveden minulé úterý. Videoklip k němu představila zpěvačka v televizním pořadu E! News. V černobílém videu si kromě třiapadesátileté hvězdy zahrálo i několik polonahých mužů, kteří se kolem ní provokativně pohybují. Naplněna tak byla dávka skandálnosti, kterou si dnešní popová scéna v podobě nových videoklipů vyžaduje.

Režiséry klipu jsou módní fotografové Mert Alas a Marcus Piggott. Ti v minulosti pracovali například se Shakirou, Jennifer Lopez, Björk, Lindsay Lohan, Kylie Minogue nebo Scarlett Johansson.

Madonna vydala novou studiovou desku po čtyřech letech. Její fanoušci přitom už pomalu přestávali doufat. Zpěvačka se totiž v posledních letech věnovala úplně jiným aktivitám – navrhla módní kolekci pro svou novou značku Truth or Dare by Madonna, která se má na trhu objevit letos a je určena pro ženy od 27 do 50 let. Bude prý vyjádřením dvojí tváře popové hvězdy: ikony a krásy. Kolekce bude čítat obuv, kabelky, parfémy a módní doplňky.
Své sítě rozhodila zpěvačka také ve filmovém průmyslu a usedla již podruhé do režisérského křesla. Tentokrát zpracovala lovestory britské monarchie. Film se jmenuje W. E. a v lednu byl uveden za oceánem do kin.

Na album MDNA je z tohoto filmu písnička Masterpiece. Madonna k ní řekla: „Masterpiece je jedna z mála volnější a velmi osobních písniček na mém albu. Většina desky je přitom jiná, energická, akční. Vybrala jsem si pro její realizaci producenty, kteří mě znají, dovedou rozpoznat mé nálady a dobře pochopili, o co na současné hudební scéně jde. Když s nimi vejdu společně do studia, vzniká jakási magie. Nejvíc patrné je to s Williama Orbita.“

Jaká je její nová deska? Madonna příjemně překvapila. Přestože to vypadá, že se album ponese v tanečním duchu, není to tak. Mezi vyloženě diskotékovými písněmi jsou i takové – a je jich dobře padesát procent, které si zachovaly popovou příchuť, schopnost okouzlit melodií a nepřeplácanou produkcí. Na konci kolekce jsou pak skladby vyloženě melancholické, včetně již zmíněné Masterpiece.

Madonna ovšem nikoho v klidu usnout nenechá. Na začátek svého nadcházející turné chystá překvapení. Během prvního koncertu v Izraeli bude členkou skupiny doprovodných tanečníků její patnáctiletá dcera Lourdes Ciccone.

Dítě zpěvačky a fitness trenéra Carlose Leona projevila své sklony k tanci již v útlém věku. Objevila se pak jako tanečnice ve videoklipu k písničce Celebration, a jelikož prý byla skvělá, zpěvačka se rozhodla zařadit ji do příprav na nadcházející koncertní šňůru. Společně s dalšími tanečníky se připravovala na vystoupení v Pineapple Studios v Londýně.

V rámci světového turné navštíví Madonna Asii, USA, Kanadu a Evropu. Začne 29. května v Tel Avivu a skončí ve druhé polovině listopadu na Floridě v USA.
 
JAROSLAV ŠPULÁK (foto: madonna.com)