ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5332 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Jay-Z & Kanye West: Jízda králů

0 Redakce 21.8.2011

Na společné album Jay-Z a Kanye Westa, tedy projektu The Throne, čekaly zástupy hiphopových i popových fanoušků na celém světě. Watch The Throne je efekt spolupráce dvou osobností, které odhodily na pár měsíců laky pro svá ega v dál a spojily se, aby se hudebně i textově domluvily. Ikona hip-hopu, Jay-Z, a jeden u největších vizionářů současného popu Kanye West kolem svého společného projektu dlouho zarytě mlčeli.

Pracovali na něm prý  dobře rok a zlí jazykové tvrdí, že si tu a tam „vjeli do vlasů“. Aby je měl kdo soudit, měli k ruce skvělé producenty The RZA, Swizz Beatz, Q-Tip, The Neptunes, Mikea Deana a další. Role hostů přijali a dobře se jich ujali především Beyoncé, Mr. Hudson, Otis Redding, Curtis Mayfield nebo Frank Ocean. A aby někdo z těch dvou neměl náhodou navrch a neprosazoval si oblíbené studio, nahrávali hned na několika místech na světě: v New Yorku, honolulu, Sydney, Los Angeles, Londýně, Paříži i v Abu Dhabi.

Jak výše uvedené údaje prozrazují a skutečnost potvrzuje, jde o album v mnoha ohledech pozoruhodné. Pokud jej nepochválíme za to, že lehce spojuje stylové světy a buduje tak most mezi dvěma nejpopulárnějšími skupinami ve Spojených státech (tedy hip-hopery a zastánci klasického popového mainstreamu), potom jej musíme blahořečit jako nápadité hudební dílko dvou skutečných géniů současnosti. Tak se na něm totiž oba protagonisté opět projevují.

Než se ale dostalo na prahu srpna do světa, museli se Jay-Z a Kanye West bránit útoku majitelů amerických obchodů s cédéčky. V prvních dvou týdnech se totiž mělo prodávat pouze v síti Best Buy, což vyvolalo vlnu nevole u ostatních obchodníků. Vcelku po právu se cítili být ekonomicky diskriminováni. Poté, co vydali prohlášení, v jehož rámci někteří pohrozili, že by mohli v následujících týdnech prodej alba bojkotovat, došlo ke kompromisní dohodě, díky které se dnes albu prodejně věru daří a trhá v tomto ohledu nové rekordy.

Watch The Throne se možná stane albem roku. Osobitost spolupráce těch dvou je v její neopakovatelnosti. Žádné kooperace různých muzikantů v různých superskupinách dosud nepřinesly tak přesvědčivý výsledek, jako v případě těchto dvou narcisů.

Dohodli jsme se na spolupráci s tím, že uděláme něco, co nebude kopírovat naši sólovou práci. Dávali jsme si pozor, aby někdo z našich producentů neřekl, že to, co právě děláme jako tandem, už jsme napsali na nějaké své sólové album nebo nějakou minulou spolupráci,“ prozradil Kanye West.

Jay-Z loni přiznal, že od dvanácti let prodával na ulici drogy a dodal, že to bylo velice zábavné. I tato vzpomínka se zřejmě stala tématem textů. „Jsou tam různé texty, některé ponuré, jiné veselejší. Ta deska je o médiích, elitářství, egoismu, byznysu, politice i o tom, jak je možné, že nikdo není na blízku, když máte depresi. Konkrétně tenhle text je z loňska. Po smrti Amy Winehouse je dost hrozivý,“ prozradil v jednom rozhovoru.

Na albu se také objevuje silný vliv dubstepu, tanečního stylu patřícího spíše na britskou hudební scénu. Maurice Simmonds, jeden ze spoluproducentů, prozradil, že Jay-Z i Kanye West si dubstep zamilovali teprve nedávno. „Šlo to strašně rychle. Jakmile ho uslyšeli, hned mu propadli. Nejvíce znát je to ve skladbě Who Gon Stop Me,“ prozradil.

Jay-Z a Kanye West svému projektu věří. Oznámili totiž, že spolu vyrazí na turné, na němž se budou prezentovat jako The Throne. Zatím jsou v plánu jen koncerty ve Státech, ale nikde není psáno, že to tím skončí. Turné začne 22. září a potrvá do 3. listopadu.

The Throne je teď pro nás priorita. Na turné ukážeme, že to lze převést do koncertní podoby a ještě u toho bude pořádná zábava. Myslím si, že přidáme každý něco ze svého ranku,“ ohlásil Jay-Z.

JAROSLAV ŠPULÁK