ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 29048 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Jane’s Addiction: Album po osmi letech

0 Redakce 31.10.2011

Aby všechny následující informace měly kontext, je třeba na začátek uvést několik statistických údajů. Americká kapela Jane’s Addiction se narodila v Los Angeles v roce 1985. První etapa její existence trvala šest let a přinesla dvě alba (Nothing’s Shocking – 1988 a Ritual de lo Habitual – 1990), která se svou kvalitou postarala o nehynoucí slávu formace do dalších let. V sedmadevadesátém se tahle parta na pár dnů vrátila, aby se pak odmlčela až do roku 2001.

Následující období trvalo tři roky a přineslo v pořadí třetí album Strays (2003). Zatím aktuální etapu pak Jane’s Addiction odstartovali před třemi lety. Po drobných problémech se složením je jejím vrcholem v pořadí čtvrté album. Jmenuje se The Great Escape Artist, vyšlo před pár hodinami a v diskografii je první po osmi letech. Kapela na něm pod dohledem producenta Riche Costeyho pracovala více než rok a nakonec je realizovala v sestavě Perry Farrell (zpěv, kytara), Dave Navarro (kytara), David Andrew Sittek (baskytara, klávesy), Chris Chaney (baskytara) a Stephen Perkins (bicí).

Pro fanoušky Jane’s Addiction je to jednoduše čtvrté album. Pro každého z nás je to ale další nahrávka mezi spoustou jiných, které jsme během doby na hudební scéně pořídili. Ať už jako stálí členové různých sestav, anebo jako hostující muzikanti. Každý z nás nahrál několik desek mimo rámec Jane’s Addiction. Já osobně jsem točil třeba s Red Hot Chili Peppers nebo Panic Channel. Stejné je to s Perrym a Stephenem,“ konstatuje v rozhovoru pro list New York Times kytarista Navarro.

Proč ovšem vydání  kolekce v rámci téhle kapely trvalo tak dlouho? Je také s podivem, že tak slavná parta už na počátku devadesátých let nekula železo, dokud bylo žhavé, nýbrž se schovala do škatulky neexistujících a vrátila se teprve v době, kdy už dávno bylo po té pravé fanouškovské horečce. Mnozí hudební kritici se shodují na tom, že kdyby Jane’s Addiction pokračovali ve svém skvělém prvním období, nesporně by byli velkými konkurenty v té době tak alternativních kapel, jakými byli Nirvana nebo Pearl Jam.

Jane’s Addiction ovšem k vůni grunge nikdy nijak zásadně nepřičichli. Jejich doménou bylo vždy rozšiřování tradičního rocku, což ostatně vykonali i na aktuální desce. Patří nadále ke špičce amerického alternativního rocku, což se mimochodem v jejich případě dlouhodobě mnohem více cení v Evropě.

Není to tak, že jsme se mezi jednotlivými alby odebrali k zimnímu spánku. Já osobně jsem byl například velmi aktivní a pracoval jsem i pro Jane’s Addiction, i když šlo třeba o organizaci festivalu Lollapalooza. Klíčovým slovem v mém uměleckém životě je různorodost,“ vysvětluje dvaapadesátiletý frontman Perry Farrell. „Mám prostě také jiné projekty a jiné hudební příhody. Mám Lollapaloozu, které dávám hodně lásky a hodně energie. Je to pěkná bestie. Mimo to remixuju skladby, zajímá mě elektronická hudba a pár dalších věcí. Baví mě, že v tom všem jsou pořád Jane’s Addiction. Pokud moji kolegové řeknou, že je čas se téhle kapele zase pořádně věnovat, jsem vždy připraven u toho být.

Bubeník Perkins podotýká,  že je v kapele od svých sedmnácti let. Dnes je mu čtyřiačtyřicet a soudí, že všechny návraty k Jane’s Addiction byly inspirativní. Pokaždé se prý odehrávaly v době, kdy měli muzikanti dost sil na to, aby nahráli skvělé nové album. Týká se to podle něho i novinky, na které se jeden čas jako platný člen kapely podílel i bývalý baskytarista skupiny Guns N’Roses Duff McKagan. Vydržel to ale jen pár týdnů, pak se vrátil ke svému projektu Loaded, se kterým navštívil v rámci letošního festivalu Sonisphere i Prahu.

Klíčovou postavou pro vznik novinky byl prý Davek Sitek ze skupiny TV On The Radio, jenž McKagana nahradil. Přivedl ho producent Costey a Perkins tvrdí, že mu tento skvělý muzikant otevřel oči.

Miluju TV On The Radio,“ říká. „Přivádí mě do úplně jiných hudebních situací, než v jakých se obvykle pohybuju. Dave to ukázal i nám, jeho příchod nám otevřel oči. Jeho přínos ostatně ocenil i Dave Navarro. Nebylo to tak, že bychom se mu přizpůsobili. V mnohém nás ale posunul. Umí například pracovat velice rychle. Máš nápad? Tak si ho zapiš a jeď dál. Já a Perry máme spíš sklony k pomalejší práci, k opatrnému hledání. On je mnohem přirozenější. A rychlejší. Nakopl nás.

Dave Navarro k tomu ještě dodal: „Sitek a náš producent Costey jsou jako den a noc. Každý pracuje jinak. Já sám jsem měl velký problém naladit se vždy na vlnu toho, s kým jsem právě ve studiu dělal. Výsledkem veškeré té spolupráce je nakonec deska, která sice zní jako Jane’s Addiction v roce 2011, ale současně působí dojmem, že ji klidně mohla nahrát jiná kapela. Nevím, jak jsme takového efektu dosáhli. Kdybychom se tak rozhodli, nikdy bychom ho nedokázali přinést. My se tak ale vědomě k něčemu takovému nerozhodli a podařilo se nám ho přesto na albu zachytit.

Jane’s Addiction slíbili, že odehraji k nové desce několik propagačních koncertů. Mělo by se tak stát v zimě. Na konci miniturné zavítají do Honolulu, kde se představí 30. prosince letošního roku. Delší koncertní turné plánují na rok 2012. Nic ale není definitivní.

JAROSLAV ŠPULÁK