ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 17296 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Foo Fighters: Album, které Dave Grohl poslouchá

0 Redakce 11.4.2011

Foo Fighters se hlásí  s novým albem. Jmenuje se Wasting Light, v diskografii kapely je sedmé, v prodeji je od pondělí 11. dubna a první reakce na ně jsou nadšené. Důvodů je několik. Nejviditelnější ale je, že novinka připomíná klasický zvuk této kapely a nese písně, které jsou energické a tvrdé, současně počertech melodické, leckdy hitové.

Zpěvák a kytarista Dave Grohl je z nového alba nebývale nadšen a spolehněte se, že u „starého bigbítového vlka“ nejde o žádnou lacinou reklamní kampaň. V rozhovoru pro britský magazín NME před pár dny přiznal, že Wasting Light je první album v historii Foo Fighters, které si pustil poté, kdy skončily práce ve studiu.

Nikdy jsem to nedělal. Když jsme ukončili nahrávání, skladby šly na album a já je už neposlouchal. Ani když jsem si je připomínal pro koncertní turné. Tentokrát ale dělám výjimku. Poprvé se nám podařilo nahrát desku, kterou poslouchám. Opravdu se mi moc líbí,“ sdělil světu Grohl.

Není divu. K její realizaci loni sezval své spoluhráče v okamžiku, kdy si měli ještě nějaký čas užívat volna, které v roce 2009 on sám vyhlásil. Udělal to proto, že podle něho byl svět aktivitami Foo Fighters přesycen. Na jaře 2010 ale svému kamarádovi, bubeníku Tayloru Hawkinsovi, řekl, že má připravených patnáct písniček, chuť natáčet a ještě k tomu dohodu s Butchem Vigem, slavným producentem, jinak členem skupiny Garbage. S tím Vigem, jenž se v roce 1991 podepsal jako producent pod jednu z nejslavnějších desek hudební historie, album Nevermind od skupiny Nirvana. Že byl v té době Grohl bubeníkem Nirvany, je všeobecně známo.

Natáčeli jsme v mé garáži, kterou jsem předělal na studio. Bylo to skvělé, což se na albu podepsalo. Vím, že je to trochu sobecké, ale z mého pohledu bylo úžasné, že jsem mohl každé ráno vstát, vzbudit své děti, připravit jim snídani a vypravit je do školy. Potom jsem udělal nějaké domácí práce a před polednem odešel do studia. Tam jsem pracoval asi do půl sedmé večer. Pak jsem se vrátil ke své rodině, povečeřel s ní a uložil děti. V noci jsem se zase vrátil do garáže,“ říká Grohl.

Kromě Viga si kapela do studia pozvala další dva pozoruhodné hosty. Jedním byl baskytarista Nirvany Krist Novoselic, který o nahrávání s Foo Fighters později řekl, že mu připomnělo tu skvělou atmosféru první poloviny devadesátých let, kdy byla pro něho a jeho tehdejší kapelu Nirvana hudba čímsi svatým. Nápad pozvat ho byl Grohlův. Přivedl jej k němu Vig v okamžiku, kdy spolu nahrávali první demosnímky. Vzpomínali na atmosféru natáčení Nevermind a věděli, že v roce 2011 bude dvacet let od vydání toho alba. Také jim bylo jasné, že kolem přítomnosti Novoselice ve studiu bude dost rušno, což se později potvrdilo. Stálo to ale prý zato.

Dalším hostem byl Bob Mould, jenž hrával s minulosti s legendárními Hüsker Dü a Sugar, aby se posléze prosadil i jako sólista. Novoselic hraje na baskytaru a akordeon ve skladbě I Should Have Known, Mould zase pomáhá jako kytarista a zpívá v jednom z vrcholů kolekce, skladbě Dear Rosemary. Ve studiu se samozřejmě vystřídala i řada dalších hostů. Butch Vig si například zahrál na bicí v Back & Forth.

Celou desku jsme nahrávali postaru, analogově. Nelíbí se mi, jak se dnes točí hudba. Kvůli studiovým možnostem je v ní hodně lží. Nerad poslouchám kapely a nevím, jestli budou schopné na koncertech zahrát to, co natočily. My tyhle problémy nikdy neměli, ale chtěli jsme nahrávat analogově i proto, aby nám lidi stále důvěřovali. Pro tuhle desku platí, že na ní není žádná chemie, žádné studiové fígle, žádné věci, které bychom na koncertech nezvládli,“ řekl Grohl.

Na albu je jedenáct skladeb. Jeho slabší částí je prostředek, jinak nese prvotřídní rockové songy, které zaujmou na první pohled. Wasting Light není složitá deska.

Pro úplnost dodejme, že vedle Grohla a Hawkinse jsou v sestavě Foo Fighters ještě kytaristé Pat Smear a Chris Shiflett a baskytarista Nate Mendel. Pětice vyrazí v létě na turné po Evropě. Je už bezmála stoprocentně jisté, že se nezastaví na žádném festivalu v Čechách, není ale vyloučeno, že se třeba objeví na samostatném vystoupení v některé zdejší hale.

Foo Fighters: Wasting Light
RCA/Sony Music, 47:56 min.

JAROSLAV ŠPULÁK