ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 16411 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Film Lidice bude bojovat o Evropskou filmovou cenu

0 Redakce 29.8.2011

Český film Lidice režiséra Petra Nikolaeva byl vybrán Radou European Film Awards (EFA) spolu s dalšími 39 evropskými filmy do 24. ročníku soutěže Evropských filmových cen, které jsou evropskou obdobou Oscarů

Historický snímek, který v České republice již vidělo přes 400.000 diváků, nyní promítají v rámci druhého ročníku Týdne českých filmů v Izraeli.

Samozřejmě bychom byli šťastní, kdybychom se dočkali nějakého ocenění během slavnostního vyhlášení vítězů začátkem prosince v Berlíně, ale už jen fakt, že Lidice vybrali, je obrovský úspěch sám o sobě,“ uvedl producent filmu Adam Dvořák.

Snímek Lidice s rozpočtem 70 milionů korun se objevil v tuzemských kinech 2. června. Hlavní role v něm ztvárnili Karel Roden, Zuzana Fialová, Zuzana Bydžovská, Roman Luknár, Veronika Kubařová a Jan Budař. Doprovází ho soundtrack, na němž zpívají například Lucie Bílá, Aneta Langerová, Xindl X a skupina Divokej Bill. Soundtrack vznikl pod vedením Michala Hrůzy, který napsal filmovou hudbu a spolupracoval s britským zpěvákem a skladatelem Jamesem Harriesem.

Nikolaev považuje tento film za další z velkých náhod svého života. Režisér Jiří Menzel tento projekt odmítl, Nikolaev pak vzdal psaní scénáře a nakonec se ke němu tato látka vrátila, když ji režisérka Alice Nellis musela kvůli zdravotním komplikacím odmítnout.

rwi