ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 12183 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Coldplay: Až nečekaně špatný singl

0 Redakce 29.6.2011

Kritizovat, nebo přímo posmívat se a tropit si žerty z Coldplay je jako střílet ony příslovečné  sedící kachny. Příliš jednoduché. Ale zlomyslně zábavné. Ale jelikož jsem kdysi musel protrpět jejich koncert v Drážďanech, jejich singly a kosmická prázdnota jejich projevu mě irituje, pustím se do jejich posledního singlu Every Teardrop is a Waterfall.  

"Fanoušci Coldplay jsou nejlepší na světě. Jestliže máte rádi Coldplay jste zcela jistě inteligentní, dobře vypadáte a jste naprosto brilantní." – Chris Martin

"Nevadí mi nebýt cool" – Chris Martin

Na rovinu. Je to naprosto příšerné. Chris Martin a jeho parta tentokrát opravdu překročili Rubikon tolerovatelnosti jejich prázdného rádiovému popu s pompézními refrény a škrábání vyvolávajícími motivy. Coldplay se nejprve objevili na začátku jako nepříliš invenční klučíci inspirovaní Jeffem Buckleyem/Radiohead jen, aby od alba X&Y hrdě kráčeli ve stopách svých hrdinů U2. Což je, pravda, méně cool a chic, ale pro naplnění stadionů, hraní v rádiích a sázení hitů více než praktické. Příliš nepomohli rozhovory s Chrisem Martinem. Jeho naivita zde většinou sklouzává do nechtěné směšnosti. Namátkou: "Kdyby pár firem bylo méně lakomých, tak by pár lidí, co jsou na dně, mělo více." Pravdou je, že pro britská média nejsou Coldplay nijak zvláště přitažliví a rády je srážejí. Ale přeci něco na tom je. Nemluvě o naivních textech. Ještě lepší byly ekologické aktivity těchto hodných hošíků. Jako, když slavnostně prohlásili, že aby vyrovnali ekologické ztráty, které vyvolala výroba jejich desky Rush of Blood to the Head, vVysázejí 10 000 mangovníků v jižní Indii. Samozřejmě do toho zapojili i fanoušky, aby finančně přispěli.

Operace nefungovala. Nejen že kolem byly podivné finanční machinace, ale samotní obyvatelé dostali jen semínka a žádnou vodu,  což je v této extrémně suché oblasti nejdůležitější. Co se zasadilo, uschlo. Ale především čistě matematicky, 10 000 stromů nic nenapraví. Obzvláště, když používáte soukromý tryskáč a osvětlení, které by stačilo zásobovat jedno střední africké město na měsíc. Coldplay neoficiálně  odvětili, že prostě svěřili celou operaci jakési zelené organizaci (Future Forests, abych je nejmenoval…), a že jsou na turné a nemají čas se starat o nějaký lesík.  

"Pár z vás nás nejspíš nenávidíte, ale já na to seru, protože jsme nejlepší skupina na světě." – Chris Martin

Ale vraťme se k hudbě. Zkusme rozebrat singl Every Teardrop is a Waterfall. Jde o programový hit k roztančení davu slavícího den svatého Patricka politého pivem vylepšeným o zelené potravinářské barvivo na jakémkoliv stadionu. Kytara zkouší nějaké podivné pseudo-folklórní motivy, jako by hráč zkoušel sladit svůj drahý delay efekt. Klávesy jak z noční můry Eltona Johna, a lehce jakoby taneční rytmy.

Melodii chybí dramatičnost a přitom to je trademark skupiny – namátkou jejich Sparks, Shiver, Green Eyes. Celý track je navíc velmi silně inspirovaný (ne-li přímo celý vysamplovaný) I Go To Rio od Petera Allena, který zpopularizoval Claude François (francouzský ultra kýčový tanečník, který místní varieté dotlačil do nevídaných vrcholů slizkosti) jako Je vais à Rio. Nemyslím si, že jde o nějaké ironické pomrkávání, nebo dobrý fórek, co je napadl během pitky v nějaké diskotéce v Saint Tropez. Ne. Jsem přesvědčen, že Coldplay vše myslí na 100% vážně. Sama kapela to přiznává a tak se tedy přesvědčte sami.  

Claude François – Je vais à Rio

Pak je tu produkce. Jednoduše ošklivá. Zkomprimovaná do bolestných výšek a zároveň těžkopádná. Nezajímavá a zcela zaměnitelná s prvním klonem Lady Gaga. Zarážející a popravdě dosti smutné je, že v kreditech je uveden kdysi významný vizionář Brian Eno jako "Enoxification and additional composition". Coldplay mezi tím jako vždy matou svými prohlášeními, že nové album bude o spojení akustiky, nečekaných nástrojů, elektroniky. Textově se inspirace bude těžit z old-schoolových amerických graffity a mírového intelektuálního hnutí odporu die Weiße Rose, které bylo aktivní za druhé světové války v nacistickém Německu. Což vůbec nezní nafoukaně a zcela jistě to nebude velmi podobné minulým opusům.

Coldplay – Every Teardrop Is A Waterfall (Official)

Jestliže Chris Martin pěje: "každá slza je vodopád", tak moje oči se začínají měnit na vražednou tsunami. Nová deska Coldplay vyjde na podzim 2011, a již teď právem můžeme očekávat to nejhorší. A vzhledem k tomu, že své sítě má tato "alternativní" skupina více než efektivně rozhozené, zcela jistě jejich písním jen tak neunikneme.


TOM KOMÁREK