ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 6125 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Britney Spears: Sázka na jistotu

0 Redakce 3.12.2008

Včera spatřilo světlo světa již šesté studiové album bývalé popové princezny Britney Spears s názvem Circus. Vychází na zpěvaččiny narozeniny i přesto, že bylo plánované až po novém ruce. Na novince se podíleli přední producenti Max Martin, Dr. Luke, Denja, Bloodshy and Avant a další kteří spolupracují i na singlech Madonny, Alanis Morisette anebo Björk. Na celou tvorbu LP dohlížel producent Larry Rudolph a mělo by  být završením půlročního, v podstatě úspěšného, snažení o návrat na výsluní.

Prvním singlem a současně otvírákem alba je skladba Womanizer v produkci The Outsiders z "Atlanta Production". Česká repulika se hitu v rádiích dočkala 22. září kdy měl oficiální premiéru. V překladu Womanizer znamená děvkař a v tomto pojetí byl natočen i celý videoklip, jehož režie se ujal Joseph Kahn, který již s Britney několikrát spolupracoval (například na  Stronger a veleúspěšném Toxic). Spearsová se ve videoklipu, opět jako v Toxic, mění v mstileku a chce pomstít všechny ublížené a podvedé ženy. Koncepce obou videí (Womanizer i Toxic) je téměř identická – znázorňuje hlavní hrdinku jako Zorra v ženském podání. Britney holt tentokrát musela vsadit na jistotu, jinak by si dveře do šoubyznysu asi definitivně přibouchla.

 

Opatrné návraty

Sázka na jistotu je vlastnost, kterou bychom s klidným svědomím mohli přisoudit celému dílu. Předvídatelné romantické balady jako Out from Under, Blur a My Baby nebo zcela nelogické zařazení skladby Radar z předchozího alba na konec jako bonusový track to dokládají.  Opatrnost je mírně vyvážena i jinými než jen popovými kořeny zpěvačky v podobě tracku Unusual You, která se nese v nezvyklém solouvém rytmu skloubená s blues, a skladbou Circus – pravděpodobně další a poslední singl s nároky na úspěch. Hudebně je chytlavým rhythmandbluesovým celkem, který vypráví zpěvaččin osobní příběh. Britney se zřejmě nejen hudebně inspirovala u své kamarádky Madonny nejen, která dokáže každý svůj osobní okamžik převrátit ve svůj prospěch. Toto je rovnice, která ostatně v popové kultuře platí již několik desetiletí, jenže co odvahy Brit projeví v muzice, o to ochudí sdělení textové.

Nevídaný úspěch u kritiků a všeobecný zájem vzbudilo předposlední album Blackout. S ním se Brtiney svěřila do rukou těch největších producentů a stejný tým pomáhal vyrobit i aktuální Circus. Při poslechu obou alb těsně po sobě ve vás začne sílit dojem, že Circus je jakým si Vol. 2 neboli pokračováním desky Blackout. S tou se Britney již jednou o comeback pokoušela, a to na předáváních cen MTV Video Music Adwars 2007, kde vystupovala s titulní písní Gimme More. Tenkrát si bohužel nedokázala připustit, že její postava už není tak sexy jak bývala, a asi opomněla i dva porody. Najednou tma a všichni čekají, co bulvárem provláčená popová diva předvede. Jenže, ouvej, Britney si usmyslela, že bude vystupovat v uplých minimálně o číslo menších kalhotkách, ke kterým zvolila stejně malou podprsenku a velké dlouhé kozačky. Píseň byla očividně na playback, do kterého se ne a ne trefit, občas zapomněla taneční kreaci.  A když se od stropu začaly spouštět striptérky, které tancovaly nad stoly zúčastněných, odhodlala se Britney sáhnout do rozkroku jednomu z tanečníků. Show to byla očividně dobře vymyšlená… Britney se údajně po skončení psychicky zhroutila v šatně. Producenti a manažeři si mysleli, že se o velkolepém combecku dozví celý svět. Místo toho celý svět oběhly fotky obtloustlé zpěvačky, jak totálně neví, co má dělat.

Konečný součet

To letošní ceny MTV byly opravdu zajímavé. Britney dostala nabídku vystoupit, ale tu s díkem po minulém faux pas odmítla. Na řadu přišlo předávání cen kategorie "Video of the Year" a najednou na podium přicupitala malá asi o 20 kg lehčí usmívající se zpěvačka. Následovaly kategorie "Best Female Video" a "Best Pop Video" které také obhájila. Ve všech vyhrála s písní Piece Of Me. Ten večer sice nevystoupila, ale byla nekompromisně největší hvězdou. Druhý den ráno se hned začalo spekulovat, že byla na liposukci. V jednom z rozhovorů uvedla, že drží přísnou dietu a denně cvičí. Žeby návrat nové – soudnější – Britney Spears? Žeby start od nuly?

Hudební stanice MTV odvysílala při příležitosti vydání alba Circus dokument Britney: For The Record  pojednávajcí o jejím životě. Zpěvačka se svěřuje se svými pocity a přáními, s tím, že by ráda povila ještě několik dětí, provdala se a odjela na opuštěný ostrov. Uvažuje sepsat autobiografii, ve které pravdivě popíše celý svůj život, k čemuž dodala, že ničeho ve svém životě nelituje. A nerada bývá zaškatulkována jako oběť svého úspěchu. Dnes je zcela zpátky se svým novým a dobrým albem. Na poslední straně bookletu najdete poděkování a při bližším zkoumaní zjistíte, že Britney děkuje krom svých synů, mamy, taťky, kuchařky a dalších, i producentovi Larrymu za všeobecnou pomoc ve všech ohledech a Brettu Milerovi za to, jak sama píše: „že dokázal moji prdel vykopat z postele.“ A to, že ji do Cirkusu někdo musel dokopat je z desky dost výrazně slyšet. Na to, co má princezna popmusic za sebou, se však i přes výhrady album povedlo.

FILIP MORAVEC (foto: Sony BMG)