ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 13249 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Britney Spears na novém albu tančí bez drog

0 Redakce 28.3.2011

Pod názvem Femme Fatale dnes vychází nové album Britney Spears. Je pozoruhodné hned z několika důvodů. Třeba tím, že je zpěvačka údajně natočila „čistá“, tedy bez drog a alkoholu v krvi. Rovněž tím, že je ryze taneční a poddává se této atmosféře cele, jistě i proto, že je Američanka bere možná jako na dlouhou dobu poslední, neboť by svou „čistotu“ chtěla proměnit v opětovné regulérní rodičovství a starat se o své děti. Již téměř dva roky totiž tu možnost nemá.

Hlídač čistoty

Bez drog a alkoholu je údajně od roku 2009. Tehdy se po jejich nadužívání nervově zhroutila a skončila v péči odborníků. Podle serveru TZM to byla ona sama, kdo si předminulý týden při natáčení nového videoklipu Till The Worlds Ends objednal osobní dohled. Ten dbal na to, aby během práce nesáhla po látce, která by jí mohla dostat do nevhodného stavu a oddálit tím její aktuální touhu vrátit se ke svým dětem. Osoba, která se o tuto bezpečnost starala, s ní podepsala šestistránkovou smlouvu, v níž bylo přesně vymezené, co se smí a co nikoliv. „Strana smlouvy bere na vědomí, že Britney Spears nesmí přijít do kontaktu s alkoholem, legálními návykovými substancemi a drogami,“ stálo v textu.

Tanečníci, kteří ve videoklipu vystupují, museli vzít v potaz, že mohli být kdykoliv podrobeni testu, který by ukázal, zda nějaké návykové látky berou. Pokud by se ukázalo, že to tak je, okamžitě s nimi měla být rozvázána pracovní smlouva. Není známo, zda se tak v nějakém případě stalo.

Femme Fatale je možná  album na dlouhou dobu poslední. Když Britney v roce 2009 po požití drog zkolabovala, soud jí odebral právo pečovat o své syny Seana (dnes je mu 5 let) a Jaydena (4). Momentálně se o ně stará její bývalý manžel a otec dětí Kevin Federline. Nemusí to tak ovšem být dlouho, zpěvaččini právníci už podnikají rozhodné kroky.

„Budu matkou na plný úvazek,“ řekla Britney listu The Sun. „Kdyby to okolnosti vyžadovaly, dokázala bych se vzdát i své kariéry. Pokud by kolidovala s výchovou mých synů, udělám to. Stýskalo by se mi po mých fanoušcích, ale nestýskalo by se mi po paparazzi, kteří mě stopují neustále a všude. Jistě, asi bych se jich úplně nezbavila, ale žila bych v ústraní se svými dětmi.“

Britney se v rozhovoru pro The Sun zmínila i o tom, že když si se svými ratolestmi hraje, připadá si stará. „Jako dinosaurus,“ vtipkuje. Možná i proto nahrála kolekci, která se od první chvíle tváří mladě a progresivně.  

Písně, které  se jí líbí

O albu Femme Fatale hovoří  nadšeně, jak se v rámci propagační kampaně sluší a patří. Magazínu Rolling Stone řekla, že na jeho realizaci pracovala velmi intenzivně. „Mám to tak se všemi svými alby. Vždycky jsem velmi angažovaná na každé desce, na každé skladbě. Když přijdu do studia, soustředím se pouze na práci. Na alba pak nahrávám vždycky jenom písničky, které se mi líbí. To je důvod, proč jsem na novou desku čekala tak dlouho,“ řekla.

„Důležité je, abych se svými písněmi cítila úzké spojení. Každá mě musí vnitřně rozpálit. Pokud to tak není, počkám na lepší nápad nebo se s tím původním rovnou rozloučím. Vím, že někteří zpěváci nahrávají písničky, které nenávidí. Já to tak nedělám,“ pokračovala.

K tanečnímu tématu nahrávky podotkla: „Věděla jsem, že chci nahrát taneční desku. Přitom jsem chtěla zohlednit všechno, co se v současné moderní hudbě děje. Tahle deska by nevyšla, kdyby neodpovídala mému přesvědčení. Femme Fatale je jiné album, než byl Circus. Chtěla jsem něco ostrého a podmračeného.“

Od první chvíle kolekci ovládá taneční rytmus. Objevují se na něm prvky techna, dub stepu, elektronického popu i trance. Aby to ovšem nebyla stereotypní blamáž, snažili se tvůrci skladeb jejich tok ozvláštnit aranžérskými zásahy. Někde jsou stopky, jinde zvukové změny, v poslední písni Criminal zase například flétna. Slabším článkem je ovšem zpěv. Ve studiu byl na mnoha místech zmodulovaný tak, aby zakryl všeobecně známou pravdu o zpěvaččiných hlasových nedostatcích. V podstatě je to průměrné album, které nesměřuje k popovému Olympu, ale do upocené diskotéky.

Magazín US Weekly se minulý týden vokalistky zeptal na její tajemství. Ona se mu s mnoha svěřila, na světlo světa se dostalo pětadvacet z nich. Zčásti jsou trapná, zčásti trochu zajímavá. Do první skupiny patří například její sbírka padesáti portmonek, neláska k mobilnímu telefonu nebo spotřeba pomerančového sorbetu a kilogramů čokolády.

Britney Spears totiž  není jenom přičinlivá skorozpěvačka. Je především celebrita.

JAROSLAV ŠPULÁK