ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 14985 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Amy Winehouse a její život s chlastem a drogou

0 Redakce 23.6.2011

„Říkala jsem, že se mnou budou problémy, víš, nejsem moc dobrá,“ zpívá britská zpěvačka Amy Winehouse v písničce You Know I’m No Good. Ta slova jsou už spoustu let jejím životním mottem. Její pobyt na této zemi je nekonečné pásmo problémů, skandálů, odhalení, lží a opileckých i drogových excesů. V hrdle přitom má úžasný hlas, který jejímu okolí dává trpělivost a nechává jej drmolit si tiše zbožné přání, aby se dostala z nejhoršího, a kdyby už třeba neměla nikdy stát na pódiu, ať to všechno alespoň přežije.

Její comebackové  turné měla být velká hudební událost. Ve skutečnosti to byl ale jeden velký trapas, neboť nezvládla ani první  krok. V sobotu večer si v Bělehradě stoupla před tisíce lidí, kteří dali za vstupenku majlant. Přišla ale nenatěšená, opilá, věšela se na své muzikanty, místo zpívání mumlala, na pískání lidí reagovala tak, že si sedla na pódium a trucovala, pak odešla, přišla, mumlala, odešla a zase přišla, aby si nakonec poslechla, jak Srbové zuří, když je někdo štve.

Poté comebackové  turné zrušila, protože to tak bude pro všechny lepší. Její  umělecký tým tvrdí, že udělá všechno pro to, aby se dala dohromady. Tenhle tým má ale také máslo na hlavě, neboť měl všechno pro to, aby byla v pohodě, udělat předtím, než ji poslal do jámy lvové – na koncertní pódia. V oficiálním prohlášení managementu ke zrušení evropského turné stojí: „Amy ruší všechny plánované koncerty. Všichni lidé, kteří jsou kolem ní angažovaní, udělají všechno pro to, aby se vrátila co nejdříve.“

Je nabíledni, že to jsou kecy. Amy Winehouse je nezvladatelná a neschopná zvládnout sebe samu. Navíc jí jaksi nedochází, že dnes nejsou šedesátá léta. Tehdy byl opilec a narkoman hvězda k zulíbání. Dnes je opilec a narkoman lehko nahraditelný někým z tisícovky čekajících na jeho chybu.

Amy má na svém kontě  řadu skandálů, které stojí zato připomenout. Během jednoho z rozhovorů před třemi lety například rozsekala v hotelovém pokoji lustr a střepem si na břicho vyryla slova: „Miluji Blakea“. Onen Blake seděl vedle ní. Blake Fielder-Civil byl tehdy její přítel. Vyděšenému novináři sdělil, že pokud neodejde, podřeže zbytkem střepů krk chlapovi, který s nimi právě v pokoji sedí. Žurnalista věc zaznamenal a chvatně zmizel.

Osmadvacetiletý Blake Fielder-Civil dnes sedí v báni a ven se jen tak nedostane. Poté, co ho letos v únoru s komplicem Christopherem Sylvesterem zadržela policie, když vezli kradené věci, oba se ke svému činu přiznali. Blake doufal, že jej soud propustí na kauci, aby se mohl podívat na dítě, které mu nedávno porodila jeho aktuální přítelkyně Sarah Aspin. Soudce ale kauci odmítl a šokovanému muži řekl, že jej čeká dlouhý nepodmíněný trest, jehož výši oznámí koncem června.

Amy Winwehouse se v té době chystala na turné tak, že pobývala na prestižní londýnské klinice Prior, kde se léčila z obou svých závislostí. Hůře je na tom prý s pitím. Lékaři ji při odchodu z kliniky varovali, že pokud s ním nepřestane, může ji to stát život. Je tedy evidentní, že věděli o tom, jak moc je na turné nepřipravená. Bělehrad to brzy potvrdil.

Před dvěma lety, kdy bylo evidentní, že se zpěvačka na hudební scénu ani do studia jen tak nevrátí, jednoho dne doslova vtrhla do jedné ze středních škol v městě Barnet a podle svědků začala šikanovat jednu z dívek. Dionne Bromfield, jež byla terčem útoku, je s ní v příbuzenském vztahu. Zpěvačka prý byla zcela nepříčetná a o ostré výrazy nebyla nouze. Později se ukázalo, že si vjely do vlasů už několikrát, ovšem tentokrát to všechno zpěvačce došlo ve chvíli, kdy se příbuzná účastnila vyučování. Hned po incidentu Amy rozdávala podpisy fanouškům z řad studentů a byla prý docela milá. Její příbuzná se zatím učitelskému sboru omlouvala za ten trapas.

Loni v dubnu se Amy ve svém domě v Londýně opila a upadla tak, že se zraněnými žebry, ňadry i hlavou musela být převezena na jednu soukromou kliniku. Tam způsobila pořádný povyk a pracovníci kliniky ji museli uklidňovat a prosit, aby se ztišila a nevyváděla tak. Ačkoliv poté lékaři konstatovali, že její zranění nejsou vážná a může klidně opustit nemocnici, zaskočila je oznámením, že se jí na klinice líbí a chce si tam pobyt o pár dnů prodloužit.

A její vztah k drogám? Předávkovala se například v srpnu 2007. Skončila v nemocnici, kde dostala adrenalinovou injekci, jež ji přivedla k sobě. „Bylo to naprosto šílené,“ řekla Amy později. „Byla to jedna z nejhorších chvil v mém životě. Těžko se to popisuje, protože vůbec nevím, jak jsem vypadala a jak moc to bylo nebezpečné. Vymkla jsem se tehdy sama sobě zpod kontroly. Vím, že to tak nejde dál a musí se to změnit.“

Jakmile opustila nemocnici, nastoupila poslušně na odvykací kliniku. Vrátila se ale zpět příliš rychle na to, aby si někdo mohl myslet, že se něco změní. Amy tehdy řekla, že jediný člověk, který jí může opravdu pomoci, je táta. Ten táta, který se ji pak pokoušel strkat do různých jiných léčeben a klinik, leč byl neúspěšný jako všichni ostatní.

Amy Winehouse nyní z hudební scény opět zmizí, a není jasné, jestli se na ni ještě kdy vrátí. Jasné ale je, že její stav je žalostný a pomoci si musí v první řadě sama.

JAROSLAV ŠPULÁK