ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 6536 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Adele: Vztyčený prostředník jednou provždy

0 Redakce 8.2.2011

V posledním lednovém týdnu se na první místo nejprodávanějších desek ve Velké Británii dostalo druhé album zpěvačky Adele nazvané „21“. Ta číslovka v názvu značí věk, v němž vokalistka dílko nahrála. Dnes už je londýnské rodačce Adele Laurie Blue Adkinsové, jak zní její civilní jméno, o rok víc. Nic to samozřejmě nemění na tom, že kolekce, o níž je řeč, je mimořádně povedená.

V prvním týdnu po vydání se jí na ostrovech prodalo na 208 tisíc exemplářů. V praxi to znamená, že se stala nejlépe prodávaným albem ledna od dob vydání Whatever People Say I Am That’s What I’m No, debutového alba skupiny Arctic Monkeys v roce 2003.

Adele se skvěle vedlo už  s předešlým počinem „19“ z ledna 2008. V Británii se dostala mezi alby na první místo, dosud ho prodala ke dvěma milionům kusů a zamilovali si je i ve Spojených státech, což je zpravidla věc složitá, zvláště u debutu a britského interpreta (to kvůli přetrvávající rivalitě mezi oběma scénami).

Adele tvrdí, že  debut „19“ byl o dlouholetém vztahu s přítelem, který skončil. Písničky na novinku prý psala pod vlivem dalších neblahých zkušeností s muži, také pod vlivem neblahých vzpomínek. Na vlastní kůži se totiž několikrát přesvědčila, že zájem o ni projevují v první řadě ti, kteří by se vedle ní cítili dobře třeba na fotografiích v tisku nebo v  lehce i těžce bulvárních pořadech v rádiu a televizi.

Mám ale v podstatě i dost štěstí,“ vysvětlila v rozhovoru pro Daily Telegraph. „V mém životě se v poslední době neobjevil nikdo, kdo by připomínal mého bývalého kluka, a současně se v něm znovu neobjevil on. Kdyby to bylo naopak, určitě bych zpanikařila. Hodně jsem přemýšlela, o čem mám psát texty. O hotelech nebo o spoustě kilometrů na cestách? Taková témata mé fanoušky nezajímají.

Zajímají je ale asi věci po-vztahové. Adele je totiž pořád plná zloby, což se odrazilo i v nových písničkách: nádherný hlas vzpomíná, jak špatná zkušenost to tehdy byla. Soulové a bluesové tahy jejích písniček tomu dobře sekundují, což o to? Méně však k tomu jde mládí, kterým zpěvačka disponuje a jež by mělo takové chvíle zastřít optimismem nebo dalšími milostnými dobrodružstvími.

Byla jsem pokořená a vyvedená z rovnováhy,“ vzpomíná Adele. „Měla jsem pocit, že je konec světa. Ale naštěstí je mi už jasné, že svět se točí dál a dál jde i můj život. Myslíš si, že umíráš, ale smrt nepřichází. Nahrát tohle album pro mě bylo velice těžké. Snažila jsem se přijít na to, proč se můj vztah rozložil. V jednu chvíli mi pak ale došlo, že se nemohu o všechno dělit se svými fanoušky a otravovat je tím. Ta chvíle rozhodla, že je na této desce i jiskřička naděje, optimistický pohled do budoucnosti.

Kolekci „21“ produkoval z velké části slovutný Rick Rubin. Tenhle chlapík bývá – až na výjimky – zárukou dobrého výsledku, což se také stalo. Točilo se v Londýně a Dublinu a na producentskou stolici si vedle něho sedli i další lidé, především Paul Epworth.

Tenhle počin je podle mě dost odlišný od debutu,“ vysvětluje Adele. „Je na něm sice pohled na stejné věci, ovšem v jiném světle. Myslím si, že jsem dnes trpělivější, poctivější, shovívavější a víc vnímám své nedostatky. Cítím, že mě věk uklidňuje a umoudřuje.

Album „21“ vyletělo na první hitparádové příčky v Británii, Německu, Irsku, Skotsku i Švýcarsku. Recenze na ně jsou veskrze pozitivní. Kritici z BBC hlásají, že je „prostě ohromující“ a „opravdu vynikající“, australský list Herald Sun napsal, že Adelin hlas je „nezapomenutelný“ a list The Guardian zase podotkl, že oproti debutu umělecky „vyrostla“.

Vše je svatá pravda. Přestože je Adele teprve dvaadvacet let, na tomto počinu se stala důstojnou zpěvačkou – ženou. Nejde o její poněkud bolestínské texty, ty teď ponechme stranou. Jde hlavně o výraz, který nádherně zaranžované písničky prezentuje.

Singl Rolling In The Deep je můj způsob, jak se vyrovnat s minulostí,“ řekla ještě. „Je to reakce na to, co řekl můj bývalý kluk. Prohlásil totiž, že můj život bude nudný a beznadějný, budu samotná a opanují mě jen mé slabosti, pokud s ním nezůstanu. Tohle je můj vztyčený prostředník. Jednou provždy.

A má to, bastard. Pro Adele teď bude lepší, když se od té historky rychle odlepí a půjde dál. V životě totiž určitě bude ještě hůř.

JAROSLAV ŠPULÁK