ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 27541 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Kings Of Leon: OK, udělali jsme dobré album

0 jsk 15.7.2013

Americká rocková čtveřice Kings Of Leon představí již zítra svou novou skladbu Supersoaker, která bude prvním singlem z  chystané šesté studiovky nazvané Mechanical Bull. Ta se dostane do prodeje 24. září. Píseň Supersoaker pak muzikanti představí 22. července v talkshow Late Night with Jimmy Fallon.

Kapela nahrávala album Mechanical Bull v Nashvillu s producentem Angelem Petragliou, s nímž spolupracovala i na třech předchozích deskách.

Kings Of Leon jsou nyní v Evropě. Koncertují na různých festivalech a informace o jejich aktuální formě jsou veskrze pozitivní. Není divu, že se jich novináři, kteří mají na koncertech možnost slyšet hned čtyři skladby z chystaného alba, ptají na to, jak se věci mají a co se v kapele po loňském roce stagnace změnilo.

Zpěvák Caleb Followill například často vysvětluje, jak je možné, že po pauze zpívá v tak výtečné kondici. „Měli jsme možnost udělat si přestávku a odpočinout si od všech těch zmatků kolem. Nemůžu říct, zda to můj způsob zpěvu změnilo, nemám dostatečný odstup. Každopádně jsem zase o rok starší. A nezajímá mě, co si o mně ostatní říkají. Důležití jsou pro mě kluci v kapele. Neustále mě povzbuzují, abych se co nejvíc zlepšoval. Stojí za mnou,“ říká.

Bubeník Nathan Followill odpovídá zase na otázku, jestli je momentálně atmosféra ve skupině dobrá. „V uplynulých letech všichni kolem nás říkali, že situace v naší kapele je špatná, že máme problémy a dlouho nevydržíme. Stačilo se nás na to ale zeptat. Jsme rodina, což je výhodné v tom, že všechno, co se v kapele děje, dokážeme snáze pochopit a umíme se o tom bez skrupulí bavit. Na druhou stranu je zase těžší chtít po sobě něco mimo dohodu. Naši spoluhráči Jared a Matt měli čtrnáct a šestnáct let, kdy s námi začínali. Kapela jim vzala mládí, neměli možnost dokončit školu, jít na vysokou a přemýšlet o práci, kterou budou dělat. Cítili jsme se kvůli tomu s Calebem dost špatně, dostavil se pocit viny, ale oni nám řekli, ať neříkáme nesmysly, protože hrát v téhle kapele je jejich práce. Milujeme skládat hudbu, hrát koncerty a točit alba, v tom se od začátku nic nezměnilo. Před nahráváním nové desky jsme si museli dát krátkou pauzu, protože jsme nic takového deset let neměli. Byla to pro nás šance v klidu přemýšlet o tom, co a jak chceme dál dělat. Byli jsme také se svými ženami, porodily nám děti.“

Nové album čtveřice nahrávala v novém prostředí. „V Nashvillu jsme koupili starou továrnu a předělali ji na nahrávací studio. Tohle je první album, které jsme mohli díky tomu nahrávat bez kompromisů. Ve studiu jsme byli, kdy jsme chtěli, jak dlouho jsme chtěli a s kým jsme chtěli. Když jsme naše předešlá alba nahrávali v New Yorku a Los Angeles, lidé z naší vydavatelské firmy nám koukali přes rameno a říkali: Tahle písnička bude ve stylu Radiohead, a tahle musí být jinak. Teď jsme mohli během nahrávání v klidu přivítat své přátele, hráli jsme hodně basketbal, šipky a vtipkovali jsme. A na konci jsme si sedli a novou desku v klidu poslouchali od začátku do konce. Pak jsme se na sebe podívali a řekli si: OK, udělali jsme dobré album. Navíc pro nás bylo jeho nahrávání možností učit se studiové práci. Ve velkých studiích je tolik nástrojů, kolik si jen dokážete představit. My hledali na své nové album samozřejmě ty nejlepší zvuky, a když nám k jejich dosažení nějaký nástroj chyběl, museli jsme ho jet koupit,“ vysvětlil bubeník Nathan Followill.

Kapela Kings Of Leon vznikla v americkém Nashvillu v roce 1999. Tvoří ji bratři Caleb, Nathan a Jared Followillovi spolu s bratrancem Matthewem Followillem. Formaci pojmenovali Kings Of Leon na počest svého dědy Leona. První studiové album Youth And Young Manhood vydali v roce 2003, po něm následovaly nahrávky Aha Shake Heartbreak (2004), Because Of The Times (2007), Only By The Night (2008) a Come Around Sundown (2010).

Všechny jejich počiny se umístily v první pětce britského albového žebříčku a poslední dva i v první pětce amerického žebříčku Billboard 200. Mezi největší hity patří písně Sex On Fire, Use Somebody, Radioactive či Pyro.