ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5430 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

On-line na PLAY.CZ: Záznam koncertu Milana Svobody

0 Redakce 6.9.2011

Netradičně v prostorách Jízdárny Pražského hradu zahájil ve středu 7. září prezident republiky Václav Klaus podzimní část koncertního cyklu Jazz na Hradě. Devadesátiminutové vystoupení zřídka vystupujícího sexteta českého klavíristy a skladatele Milana Svobody bylo neformální oslavou jeho nadcházejících šedesátin a zároveň Svobodovou aranžérskou poctou jazzovým standardům. 

Milan Svoboda již na Pražském hradě před lety vystoupil s vlastním kvartetem, který stejně jako známější Pražský Big Band pravidelně účinkuje i na tuzemské klubové a festivalové scéně. Naopak již roky existující sexteto koncertuje sporadicky, koneckonců jeho vystoupení v Jazzu na Hradě bude prvním existujícím záznamem. Na programu jsou Svobodova aranžmá vyhlášených jazzových standardů z nejrůznějších období a mezi sólisty jak vyhraní instrumentalisté (Michal Gera), tak představitelé nastupující jazzové generace (Přemysl Tomšíček).

Svým způsobem půjde i o neformální oslavu Svobodových nadcházejících šedesátých narozenin. Význam této klíčové jazzové osobnosti a okolnosti jejího příchodu na tuzemskou scénu připomněl renomovaný publicista Lubomír Dorůžka. "Společenství mladých hudebníků, Svobodův Pražský Big band, znělo docela jinak než big bandy z období swingu. Ve vzduchu byl jazzrock, ale také Don Ellis a nepravidelné balkánské rytmy, kterými ho zásoboval bulharský pianista Milčo Leviev. Pražský Big Band byl šokem pro celou naši hudební scénu. Roku 1976 mu anketa kritiků Melodie přiřkla první místo mezi big bandy a v americkém Down Beatu dostalo jeho LP Podobizna čtyři a půl hvězdičky z pěti."

Milan Svoboda sextet vystoupí ve složení Milan Svoboda na klavír, Michal Gera na trubku, Milan Krajíc na tenorsaxofon, Přemysl Tomšíček na trombon, Filip Spálený na baskytaru a Ivan Audes na bicí. Koncert pořádá Správa Pražského hradu a jako tradičně jej zahájí prezident republiky Václav Klaus.