ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 30794 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Snoop Dogg rozmetal Prahu na kusy

0 Redakce 9.9.2008

Po roce se nám Snoop převedl v plné kráse s celou svojí početnou partičkou. Neměl jsem tu čest vidět jeho českou premiéru, podle ohlasů ale byla víc než dobrá. Srovnávat tedy nebudeme. Faktem ale je, že 8. září se mu podařilo do do HC Sparta Arény nahnat slušnou dávku nadšenců lačných hip hopu ze staré školy.

Lidi se na Výstaviště pomalu hrnuli už od osmé hodiny, na kterou byl ohlášen začátek akce. Vedle tradiční hip hopové mládeže se mi podařilo zaznamenat i asi sedmileté caparty s taťkou oblečené do stylovýcho „gangsta“ mundůru. Tímhle zábavným pohledem jsem si krátil chvíle do té doby, než na pódiu vystřídali šikovného dje jihlavští Pio Squad. Jejich na můj vkus přemrštěné hulákání mi zprvu vadilo, vzhledem k ozvučení se v něm utápěly hudební podklady a utrpěla i srozumitelnost textů, které nejsou v případě téhle trojice úplně banální. Jenže bylo jasné, že Pios chtějí hlavně dělat show, a to se jim dařilo. Party umí udělat na požádání a nezabránila jim v tom tentokrát ani zlomená noha jednoho z MC´s. Klobouk dolů, když odhodil berle, nebyla na něm tahle indispozice nijak poznat. Došlo na parafráze slovenských Trosek, ale třeba i na španělštinu.

O tom, že mají dobré vztahy s našimi východními bratry a hlavně s Vecem, svědčila hesla jako „Pome všici, ruky hore“, ale i Veckův hit Turista, na kterém Pio Squad hostují. Ani nevadila autorova absence, tihle pánové slovenštinou vládnou jako mateřským jazykem. Vrcholem jejich krátkého, ale úderného vystoupení byla originální svižná hitovka Chvátám. Snoop Dogg tak měl pro své vystoupení kvalitně předehřátý kotel.

Úvodní klip, který běžel na dvou obrazovkách při nástupu hlavní hvězdy, svědčil o jediném. Snoop si svojí image gangstera pečlivě udržuje dál. Mezi vlastní klipy si nechal prostříhat střílejícího Al Pacina z filmu Scarface nebo Marlona Branda z proslulého Kmotra. Všichni věděli, že na scénu přišel „The Doggfather“ a také to náležitě ocenili. Nebyl tu sám, jeho početný gang tvořili doprodvodní MCs, ale také znamenitý bubeník, klávesák, dj, kytarista (wah wah se měl stát efektem večera) a basák. Také díky nim nás čekala jedna velká G-Funková jízda.

I když měl Snoop na hlavě velké černé brýle, obří sluchátka a oblékl si tepláky a baseballovou bundu, charisma z něj sálalo až do posledních řad. Také proto vám nezbyde než křičet, když vám přikáže „Scream“ a hned se přidáte k západní hip hopové frontě, když vás nechá volat „West Coast“. Stylově vypadají i jeho mikroskopické taneční kreace, které potvrzují, že tenhle hubeňour zastává heslo „méně je více“. Od samého začátku boduje u publika s hity jako Murder Was The Case nebo Akonovou I Wanna Fuck You, kterou věnoval všem „Ladies“ v publiku.

Nebyl by to Snoop, kdyby během koncertu nevzpomenul 2Paca zavražděného ve „zlatých“ časech gangsta rapu. „Milujeme tě, chybíš nám, odpočívej v pokoji,“ vzkazoval mu Snoop za bouřlivé podpory diváků. Pohřební nálada byla ale brzy zapomenuta s funkovou náloží v dalších skladbách. Snoopovy začátky v dětském sboru se nezapřou a tak naprosto s přehledem na několika místech zpíval. Tak tomu bylo i v hitovce Sensual Seduction (opět věnované slečnám) z posledního alba Ego Trippin´, kterou zvládl i bez použití efektu talking box, a která se stala jedním z vrcholů večera. Možná by nebylo od věci, kdyby dal v budoucnu tenhle rapper větší průchod svým pěveckým ambicím.

Sympatické gesto připravila kapela publiku, když Snoop vytáhl velkou českou vlajku a za doprovodu hudby s ní běhal po pódiu. Velké obrazovky postupně odhalily Snoopovy klížící se oči a nebylo těžké si domyslet, že tenhle milovník konopí se i před tímhle koncertem notně pojistil. Na jeho flow se to ale nijak negativně nepodepsalo (spíš naopak) a koncert tak mohl vygradovat až k samotnému závěru, ve kterém zazněla třeba hitovka Drop It Like It´s Hot. V trochu zdlouhavém finále pak tenhle gangsta hlásal patetická hesla o míru a lásce, která podkreslovala hudba Boba Marleyho. Snoop Dogg ale hlavně připravil jeden velký mejdan, během kterého dokázal, že rovnice „Snoop = hip hop“ stále platí.

MARTIN VEJVODA (foto: Wikimedia Commons)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

  • Kolik tváří má Snoop Dogg?