ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 30054 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Dánové Lis Er Stille zahrají Praze o úniku z klece racionality

0 Redakce 15.5.2012

Jedna nejosobitějších a nejintezivnějších evropských kapel, která se v současnosti pohybuje okolo žánrů prog-rocku a post-rocku, míří do Prahy. Dánové Lis Er Stille vystoupí v Chapeau Rouge 24. května a podpoří je čeští Made By Fire, dobře známí například díky hraní s Meshuggah.

Lis Er Stille (dánsky Lis je tichá) vznikli v roce 2004 v Arhusu jako projekt Martina Byrialsena k zhudebnění obrazy dánského surrealistického malíře Vindrila. Čas z nich ale vytvořil v regulerní kapelu a zejména po debutovém albu (Construction Of The Amp Train) se zdálo, že rozšíří početnou rodinu zasněného skandinávského post-rocku.

Byla by to poměrně pohodlná budoucnost, vždyť už šéfeditor magazínu Rolling Stone David Fricke vybral Construction Of The Amp Train za album měsíce. L.E.S. ale začalo post-rockové klišé nudit a vydali úplně vlastní cestou. Ta se plně otevřela na předloňském albu The Collibro. Post-rocková minulost L.E.S. na něm potkává pompéznost Muse a prog-rocku, avantgardní písničkářství Caveova stylu a těžko identifikovatelné spodní proudy, které jednou připomínají skandinávský folk a podruhé tíživou gregoriánskou atmosféru.

VIDEO

Na rozdíl od mnoha dalších současných progresivních a fůzujících kapel však L.E.S. nezní jako racionální snaha o ekletičnost. V jejich hudbě je něco tak osobního a intenzivního, že dělí fanoušky všech žánrových subkultur, kterých se L.E.S. hudebně dotýkají, na nadšené a znechucené.

VIDEO

Hammilovskou rozervaností z klece racionality

I na čerstvém album Nous (latinky rozum), které Lis Er Stille představí na jedenáctém večeru festivalu Indigoseries, jsou Lis Er Stille temní a nepředvídatelní. Díky kompozicím, které nabourávají mantry repetice a gradace, a skvělému expresivnímu zpěvu Martina Byrialsena mohou Lis Er Stille z progresivních předchůdců pocitem připomínat třeba Hammilovy Van Der Graaf Generator.

VIDEO

Důležitým prvkem hudby Lis Er Stille jsou také texty, které se často dotýkají témat jako sociální kontrola a obava člověka z přirozenosti. Obratně ale pracují s nevyřčeností a zanášením prázdných míst do textu, tedy technikou, jež i v dobré literatuře zapojuje do příběhu čtenáře. Příběhy a ideje muzikou L.E.S. prosvítají a dávají se tušit, stejně jako myšlenky prosvítaly mytologií, než je novověk uzavřel do klece jednoznačnosti.

VIDEO

Hlavním předskokanem Dánům Lis Er Stille budou na jedenácté večeru průběžného festivalu Indigoseries čeští Made By The Fire. Kromě desítek vlastních koncerů nadchnula tahle kapela z Ledců u Plzně v minulosti posluchače při hraní s Meshuggah. V poslední době MBTF, zdá se, trochu ubrali hutnosti a tvrdosti a posunuli se k melodičtějšími barevnému projevu, ve kterém ale zůstala spousta groovu (vynikající bubeník). Což si lze ověřit na kapelním bandzonu.

Made By The Fire svým jménem uctívají památku požáru Národního divadla v roce 1881. A nebo taky jednu postavu z muzikálu Jesusstar Superchrist (Maid by the fire – ta co pozná Petra, než ho Kristus třikrát zapře…). A spoustu dalších věcí. Kromě nich jako předkapela vystoupí pražské trio Glitchtet.

Indigoseries vol. 11

Lis Er Stille – Made By The Fire – Glitchtet
24.5. – Chapeau Rouge – 20:00
Vstupné 180 Kč