ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 16810 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

VIDEO: Rolling Stones chtělo na Kubě vidět až pět set tisíc diváků

0 jsk 29.3.2016

Desetitisíce fanoušků z Kuby i jiných zemí připravily v pátek večer v Havaně bouřlivé přivítání pro britskou rockovou skupinu Rolling Stones, která tam přijela odehrát své vystoupení. Šlo o vůbec první koncert pod širým nebem v podání kapely z Británie na Kubě.

Rolling Stones navíc dorazili na socialistický ostrov dva dny poté, co tam historickou návštěvu ukončil americký prezident Barack Obama. Byla to první návštěva amerického prezidenta na Kubě po téměř devadesáti letech.

Organizátoři koncertu Rolling Stones očekávali až půl milionu fanoušků, což by z něj udělalo největší kulturní akci v zemi od socialistické revoluce v roce 1959. Pustit na něj však mohli pouze 200 tisíc lidí, a to z důvodů logistických a především bezpečnostních.

Skupinky lidí přespaly v noci ze čtvrtka na pátek vedle stadionu Ciudad Deportiva, na kterém se koncert konal a kde pořadatelé postavili obrovskou tribunu. Desítky tisíc dalších lidí proudily ke komplexu během celého dne.

Kapela odstartovala zhruba dvouhodinové vystoupení skladbou Jumpin’ Jack Flash. Celkově odehrála osmnáct písní, mezi nimi byly i hity Angie, It’s Only Rock’ n’’Roll, Midnight Rambler, Honky Tonk Women, Brown Sugar, Gimme Shelter, Sympathy for the Devil či (I Can not Get No) Satisfaction.

Šlo o koncert nejslavnější hudební skupiny, jaká kdy v zemi vystoupila. Od revoluce v roce 1959 totiž na Kubě vládl přísný komunistický režim, který import amerických či britských hudebních hvězd znemožňoval. Bývalý vůdce revoluce Fidel Castro označoval navíc rockovou hudbu za dekadentní symbol kapitalistického stylu života.

Jeho mladší bratr Raúl, který se stal prezidentem v roce 2008, se však snaží o otevřenější politiku. Mimo jiné chce přilákat turisty, aby tak zvýšil příjmy státního rozpočtu.

Rolling Stones na Kubě