ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 28755 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Víkend nabízí setkání s velikány – Werich, Shakespeare, Mendel

0 Lucia Daňková 7.2.2015

Pražská divadla  připomínají  Jana Wericha

Repríza inscenace s názvem V+W Revue zahájila v pátek 6.2.2015  v pražském Divadle ABC řadu akcí věnovaných 110. výročí narození herce, dramatika a divadelního ředitele Jana Wericha. Městská divadla pražská dále připravila putovní výstavu historických fotografií. Výstava fotografií je putovní. Z pasáže Lucerna se v polovině února přestěhuje do dvorany Paláce U Nováků a pak na další místa. V červnu bude instalována ve foyeru Divadla ABC.

Erotický Shakespeare v Karlových Varech   7.2.2015

Premiéru nové hry činohry Karlovarského městského divadla Antonius a Kleopatra uvidí diváci v sobotu 7.2.2015. Shakespearova hra je desátou premiérou souboru od jeho obnovení v roce 2011.     Podle některých jde o nejerotičtější hru, jakou kdy Shakespeare napsal. Kaleidoskopicky vystavěný příběh předvede karlovarské divadlo v překladu a s úpravami Jiřího Joska. Na jevišti se divákům představí legendární historické postavy, zejména egyptská královna Kleopatra VII., která dvakrát fatálně zasáhne do římských dějin. Poprvé vztahem s Juliem Caesarem a podruhé s Markem Antoniem, římským vojevůdcem.  V titulních rolích se představí Jan Maléř a Josefina Voverková, dále hrají František Špaček, Lucie Domesová, Lenka Langová-Ouhrabková a Karel Beseda.

Kouzlo automobilů Jawa v Praze

Národní technické muzeum v Praze od 3.2. do 19. dubna vystavuje  unikátní automobily značky Jawa. Celkem jde o  šest vozů Jawa 700 a Jawa Minor z let 1934 až 1947, z větší části zapůjčených Auto Jawa klubem. Jawa vyrobila celkem kolem 3500 automobilů.  Automobily Jawa 700 jsou na výstavě zastoupené otevřeným čtyřsedadlovým polokabrioletem z roku 1935 a uzavřeným čtyřsedadlovým tudorem z roku 1936.

Ledové sochy      7. – 8.2 2015  

Festival ledových soch je jedna z největších akcí svého druhu, která se koná v České republice a v Praze. V letošním roce si jej návštěvníci pražského  obchodního centra Galerie Harfa mohou prohlédnout již počtvrté v řadě. Každý ročník se ovšem liší svou tématikou. V roce 2012 zde byly ke zhlédnutí portréty předních českých a zahraničních politiků, o rok později potom zvířata v polární zoo a v roce 2014 se sochy nesly v duchu zimních olympijských her.

150. výročí Mendelovy přednášky  v Brně       8.2. 2015

Výstavy, besedy a další akce připomenou v neděli v Brně 150. výročí přednášky, na které stojí základy genetické vědy. V tehdejší německé škole v Jánské ulici se svými objevy vystoupil před členy Přírodovědného spolku řeholník a badatel Johann Gregor Mendel. Druhá část přednášky nazvané Pokusy s hybridy rostlin následovala o měsíc později.  Mendelovo muzeum, jež sídlí ve starobrněnském klášteře, dějišti řeholníkových pokusů, pozvalo do Brna například špičkového britského vědce Michaela Strattona.

Ceny Vinyla 2014  v Lucerna Music Baru          8.2. 2015

V pražském Lucerna music baru  budou v neděli večer vyhlášeny výsledky  již  čtvrtého ročníku hudebních cen Vinyla. Hudební ceny Vinyla vznikly v roce 2011 s cílem pojmenovat a ocenit důležité počiny v současné české hudbě. Udělovány ve třech kategoriích: Deska roku, Objev roku, Počin roku. Akci moderují Jiří Havelka a Ondra Cihlář z Vosto5, vystoupí například formace Vložte kočku nebo DVA.