ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 13702 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Na filmovém festivalu v Benátkách zvítězil švédský film

0 jsk 8.9.2014

Zlatého lva pro nejlepší film si z letošního 71. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách odvezl švédský režisér Roy Andersson za surrealistickou komedii s En duva satt pa en gren och funderade pa tillvaron (Holub, který seděl na větvi a přemýšlel o životě). Snímek se skládá ze scének, jež se odehrávají kolem dvou podomních obchodníků se smutnými tvářemi, kteří prodávají levné zábavné předměty na oslavy.

Při přebírání ceny vzdal Andersson poctu italskému filmovému mistrovi Vittorio De Sicovi a zvláště jeho snímku Zloději kol. „Myslím, že právě takový by měl být film,“ řekl. „Budu pokračovat a snažit se dělat tak dobré filmy, jako jsou ty od Vittoria De Sica.“ Kritika přitom byla jeho festivalovým filmem nadšená a například list Daily Telegraph napsal, že jeho snímek je ráj.

Devítičlenná porota v čele s uznávaným skladatelem filmové hudby Alexandrem Desplatem vyhlásila i další držitele cen. Desplat uvedl, že po velmi vzrušené debatě vybrala filmy, které zanechávají stopu díky svému filozofickému, politickému, humanistickému a poetickému obsahu.

Stříbrného lva za nejlepší režii získal Rus Andrej Končalovskij za film Bílé noci pošťáka Alexeje Trjapicyna. Je to naturalistický pohled na odlehlou vesnici, přičemž režisér využil služeb řady neherců.

Velkou cenu poroty získala dokumentární snímek amerického režiséra Joshui Oppenheimera The Look of Silence s tématem masakru, ke kterému došlo v Indonésii po neúspěšném komunistickém převratu v šedesátých letech minulého století.

Hvězdy italského filmu Hungry Hearts Adam Driver a Alba Rohrwacherová získaly cenu za nejlepší mužský a ženský herecký výkon. Zvláštní cenu poroty si odnesl turecký film Sivas od Kaana Müjdeciho. Cena za nejlepší scénář putuje do Íránu za snímek Ghesseha.

Cenu Marcella Mastroianniho za nejlepší výkon mladého herce udělili porotci třináctiletému Romainovi Paulovi, který hraje ve francouzském dramatu o dospívání Le Dernier Coup de Marteau.