ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5557 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Woody Allen byl znovu obviněn ze zneužívání. Popírá to

0 jsk 10.2.2014

Režisér Woody Allen je hvězda, ke které se celý svět, a samozřejmě i Hollywood, chová uctivě. Jeho filmy jsou vždy napjatě očekávány, jeho prestiž je vysoká, političtí představitelé i mnozí podnikatelé mu nadbíhají, aby natočil svůj další snímek právě v jejich zemi, a aktuálně jsou ve hře tři oscarové nominace pro jeho loňský film Jasmíniny slzy. To všechno by mělo nasvědčovat tomu, že slavný režisér žije spokojený tvůrčí život. Ve skutečnosti má ale potíže.

Jeho adoptivní dcera Dylan Farrowová nedávno napsala otevřený dopis komentátorovi listu The New York Times Nicolasi Kristofovi. Po letech v něm zopakovala obvinění, že ji otec, populární režisér a scenárista, v dětství zneužíval.

Proč otevřela starou vyšumělou kauzu po letech znovu? Prý proto, že svět Allena neustále oslavuje a Hollywood jej v podobných průšvizích dokonce brání. Dylan tvrdí, že ji zneužil v roce 1992 v rodinném domě v Connecticutu. Bylo jí tehdy sedm let. Režisér ji prý zatáhl do tmavého koutu a tam se k ní choval neslušně a nevybíravě. Tvrdí také, že ji občas brával k sobě do postele a pokládal svou hlavu do jejího klína.

„Dělal mi věci, které se mi nelíbily,“ napsala. „Bylo to ale před matkou tak šikovně ukryté, že jsem měla pocit, že je to normální.“

Farrowová se dokonce v celé věci obrátila přímo na herecké hvězdy, které s Allenem spolupracovaly. Cate Blanchettové napsala: „Co byste dělala, kdyby se to stalo vaší dceři?“ Napsala také Allenově dlouholeté přítelkyni Diane Keatonové: „Znali jste mě jako malou holku. Zapomněli jste na mě?“

Blanchettová se podle očekávání v odpovědi nepostavila ani na jednu stranu. „Je to dlouhotrvající bolestivé trauma pro celou rodinu. Věřím, že najdou nějaké řešení a klid,“ vzkázala k celé věci z filmového festivalu v Santa Barbaře.

Při prvním vyšetřování chyběly důkazy

Obvinění Farrowové se v devadesátých letech skutečně vyšetřovalo, Allena v této kauze však nakonec neodsoudili. Státní zástupce Frank Maco tenkrát řekl, že se pravděpodobně stal čin, za který by mohl být odsouzen, ale že se rozhodl nevznést obvinění, protože mu k tomu chyběly důkazy.

Bylo to navíc v době, kdy se herečka Mia Farrowová a Woody Allen rozešli a probíhal lítý boj o péči o děti. Šlo nejen o syna Ronana, ale také o adoptované Dylan a Mosese.

Mia Farrowová dnes samozřejmě z celé záležitosti nadšená není, ale zatím je ve výrazech zdrženlivá. Pouze v okamžiku, kdy Allen dostal v lednu Zlatý globus za celoživotní dílo, na svůj Twitter napsala: „Je čas vzít si zmrzlinu a přepnout na seriál Girls.“

Právnička Woodyho Allena Barbara Waltersová se nicméně vyslovila v jeho prospěch a Elkan Abramowitz, jenž ho zastupoval v inkriminovaném období, prohlásil, že načasování Dylanina dopisu je podezřelé. „Nic se nestalo, posledních dvacet let neměli žádné vztahy. Pokud se tedy tato obvinění znovu dostávají na povrch, musíme se ptát proč. Chce Mia Farrowová prostřednictvím dcery ublížit Allenovi?“ řekl stanici NBC.

Režisér Robert Weide, který v roce 2012 točil o Allenovi dokument, přešel rovnou do protiútoku. Tvrdí, že i Miin bratr je ve vězení za zneužívání dítěte a že ani její syn už s ní nemluví, a tak s ním a celou rodinou manipuluje.

Na Allenův dopis Dylan odpověděla

Woody Allen si celou věc nenechal líbit a publikoval v listu The Times otevřený dopis, v němž vše popřel. Obvinil v něm navíc Dylan z toho, že s ní matka Mia Farrowová manipuluje a k celé věci ji přiměla ona.

Dylan odpověděla listem v The Hollywood Reporter. „Nikdy jsem neváhala popsat, co mi udělal. Vždy v sobě budu ty vzpomínky nosit.“ Poukázala rovněž na mnoho nepřesností, které v Allenově otevřeném dopise byly, a doporučila k přečtení článek novinářky Maureen Orthové v magazínu Vanity Fair, který se jmenuje 10 Undeniable Facts About The Woody Allen Sexual-Abuse Allegation.

Tagy: