ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 30310 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Klauni je komedie o smutných komicích

0 jsk 28.11.2013

Populární čeští herci Oldřich Kaiser a Jiří Lábus se vrací na filmové plátno pěkně pospolu. Mají už své slavné komediální roky nejspíš za sebou, bezpochyby však patří mezi českou hereckou elitu. Mnozí si vybaví třeba jejich slavné scénky prezentované zejména v televizním pořadu Možná přijde i kouzelník, jiným vytane na mysli legendární rozhlasový seriál Rodinka, později Tlučhořovi, v němž ztvárnili všechny postavy, které se v několika stovkách dílů objevily.

Aktuálně se tyto dvě legendy sešly v novém českém komediálním dramatu Klauni. Dnes vstupuje do kin. Vypráví o trojici mužů, jejichž humor pomáhal během socialismu lidem přijít na jiné myšlenky. Před třiceti lety se však rozkmotřili a nikdo vlastně přesně neví, co za tím bylo. Ve filmu účinkuje klaun Oskar, který tehdy emigroval, ale právě se vrací zpět do vlasti, aby tam ukončil kariéru. Jeho tehdejší kamarádi, komici Max a Viktor u toho samozřejmě musí být také. Otázkou je, zda se jim povede zapomenout na staré křivdy, nebo je vyřešit tak, že se budou moci rozejít jako skuteční přátelé.

Režisérem snímku je Viktor Tauš, který v roce 1999 natočil film Kanárek a nepříliš úspěšný byl rovněž s komedií Sněženky a machři po 25 letech, kterou poslal do kin v roce 2008. Autorem scénáře je Petr Jarchovský, jenž ho napsal podle námětu mima Borise Hybnera. Není divu, že v mnoha ohledech je příběh autentický, pro Hybnera osobní.

Klauny štáb točil v České republice, Finsku a Lucembursku. Natáčení se ale dlouho odkládalo kvůli financím, které štáb nemohl sehnat. V těžkých dobách nicméně prý Jiří Lábus Viktoru Taušovi slíbil, že s ním tento snímek natočí klidně až za deset let a třeba na Sibiři. Mimochodem, právě Lábus si pak takříkajíc přišel na své coby otylý klaun. V maskérně strávil každý den před natáčením čtyři hodiny, mnohdy prý musel vstávat ve tři ráno. Jeho tvář nejprve nafotili, udělali odlitek a vymodelovali nový obličej, kde několik želatinových vrstev vytvořilo více brad a odulou tvář. Někdy prý musel do maskérny i vícekrát.

„Postava Jiřího Lábuse řeší své problémy jídlem,“ vysvětlil režisér Tauš. „Typická pro něj je proto tloušťka, k čemuž mu pomohl maskér René Stejskal, který pro něho vytvořil poměrně složitý protetický make-up. Herec musel každý den strávit v maskérně až čtyři hodiny. Klaun nemá roli, ze které by po představení mohl vystoupit. Klaun je zkrátka živočišný druh.“

V dalších rolích se ve filmu objeví například Eva Jeníčková a Taťjana Medvecká. V klíčových rolích se představí francouzský herec Didier Flamande, vítězka festivalu v Cannes Kati Outinenová z Finska a francouzská komediální hvězda Julia Ferrierová.