ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 7873 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Rodina Michaela Jacksona prohrála soud o astronomické odškodné

0 jsk 4.10.2013

Rodina před čtyřmi lety zesnulého amerického zpěváka Michaela Jacksona prohrála soud se společností AEG Live. Ta podle ní způsobila smrt Krále popu, protože pro něj najala naprosto nekompetentního lékaře Conrada Murrayho, jenž Jacksonovi v den jeho skonu podal smrtelnou dávku anestetik spolu s účinnou látkou propofol.

Soud se konal v Los Angeles a zpěvákova rodina požadovala po promotérské společnosti astronomické odškodné ve výši 40 miliard dolarů. Tato částka se ale prý později změnila, rodina šla se svými nároky dolů, prý jen na necelých deset miliard dolarů. Právníci Jacksonových mluvili v souvislosti se zpěvákovým úmrtím jen o hmotných škodách šplhajícím fakticky až k jedné miliardě dolarů.

Porota však po několikaměsíčním řízení dospěla k závěru, že Murray byl kompetentní k tomu, aby vykonával svou lékařskou práci, a tedy k pochybení na straně AEG nedošlo.

Jeden ze členů poroty v závěrečné řeči pouze konstatoval, že pokud by koncertní společnost věděla, co se ve skutečnosti děje za zavřenými dveřmi Jacksonova domu, zřejmě by udělala ve výběru lékaře změnu. K žádné ale nedošlo, protože žádné negativní informace neměla.

Verdikt se samozřejmě nezamlouvá Jacksonově rodině ani fanouškům čekajícím před kalifornskou soudní budovou. „Prozkoumáme teď všechny další možnosti, právní i faktické,“ řekl právník Jacksonových Kevin Boyle.

Zpěvákova fanynka Julia Thomasová, jež se soudního procesu zúčastňovala celých pět měsíců, si zase myslí, že porota neporozuměla otázce týkající se Murrayho kompetentnosti. „Většina z nás je v šoku. Je to téměř jako sen. Myslím si, že porotci vůbec nerozuměli otázce,“ řekla zklamaná médiím.

Michael Jackson, jeden z nejpopulárnějších zpěváků hudební historie vůbec, zemřel 25. června 2009 v Los Angeles ve věku 50 let po selhání srdce. Prvotní příčinou jeho úmrtí byla akutní intoxikace anestetiky, ale významně k němu přispěl i negativní účinek sedativ.

Jeho osobního lékaře Conrada Murrayho odsoudili za neúmyslné zabití na čtyři roky vězení. Na svobodu se však dostane již 28. října, po necelých dvou letech od začátku výkonu trestu. Propustí ho za dobré chování a kvůli přeplněnosti kalifornských věznic.