ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 30619 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Beady Eye: Že píšeme tři, nám pomáhá od velkého tlaku

0 Redakce 9.6.2013

Beady Eye vznikli v roce 2009 v  Manchesteru poté, kdy si vjeli do vlasů bratři ze skupiny Oasis Liam a Noel Gallagherovi. Byl to střet natolik třaskavý, že znamenal konec Oasis a naopak vznik Beady Eye. V kapele se vedle zpívajícího Liama sešli ještě Andy Bell (kytara), Gem Archer (kytara), Jay Mehler (baskytara) a Chris Sharrock (bicí). Debutové album Different Gear, Still Speeding vydali v roce 2011 a právě dnes vychází druhá deska nazvaná prostě BE.

Na otázky odpověděl Gem Archer.

Jak dlouho jste na svém novém albu pracovali?

První písně jsme napsali a zkusili nahrát loni v únoru. Nepředřeli jsme se na tom, pracovali jsme v klidu a v září jsme měli dost písniček, které jsme pak zkoušeli. Trochu jsme si s nimi pohráli, aby se nám dostaly pod kůži. V listopadu jsme pět týdnů nahrávali v Richmondu na jihu Londýna. To už jsme pracovali dvanáct i čtrnáct hodin denně. Po Vánocích jsme tři měsíce mixovali a bylo to.

Tvořili se vám nové písně lehko?

Takhle bych to neřekl. Jsem v tomhle směru pověrčivý. Je fakt, že dobré písně většinou vznikají s lehkostí, ale ne pokaždé. To, že píšeme všichni tři, nám pomáhá od velkého tlaku. Prostě zkusíme jednu Andyho písničku, pak Liamovu, mou a tak dokola. Je to sdílená odpovědnost, díky které to máme snazší.

Berete si k srdci kritiku?

Ano i ne. Ne vždy jsou recenze úplně relevantní. Třeba nemám rád, když se v nich vašemu životnímu příběhu věnuje víc prostoru, než řečem o muzice. Což je zrovna v případě naší kapely časté. Oceňujeme smysluplnou kritiku, je to součást naší práce. Ale pokud se v ní píše o deset let starých událostech, není to pro nás příliš užitečný úhel pohledu. Sám si podle recenzí alba nekupuji.

A kupujete si hodně alb?

Víc než bych měl. Ne fyzicky, ale jako dnes každý si je kupuju na iTunes a pak je poslouchám maximálně tři týdny. Je to něco úplně jiného, než když jsem s tím začínal. Člověk měl doma každý nový vinyl vystavený, žil s ním. Když se ráno probudil, viděl ho opřený o stěnu. Teď se snažím stihnout poslechnout všechno, co jsem si natáhl do přehrávače.

Album BE produkoval Dave Sitek. Proč právě on?

Nikdy dřív jsme s ním nepracovali. Navrhl ho náš manažer. Zvažovali jsme několik jmen. Někdo měl ale nasmlouvanou jinou práci, jiný pracoval na nějakém filmu a tak podobně. My už jsme však měli zamluvené nahrávací studio a chystali jsme se tam jít, i kdybychom měli nahrávat sami. A tehdy padlo jméno Sitek. Koukli jsme se na jeho práci a líbily se nám jeho remixy. Tak jsme si řekli, že využijeme příležitosti a zkusíme to. Také to nemuselo vyjít… Poslali jsme mu asi dvacet písniček a on byl nadšený. Zdály se mu silné, a tak se s námi vydal na tohle hudební dobrodružství. A od první chvíle jsme si tu spolupráci zamilovali. Je to nejlepší producent, s jakým jsem pracoval. Je naprosto oddaný myšlence natočit dobrou desku.

Šárka Hellerová

Tagy: