ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 13650 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

V pořadu Radio 1 On Stage se představí Lubomyr Melnyk

0 Redakce PLAY.CZ 7.3.2016

V úterý 8. března ve 22:00 odvysíláme v rámci pořadu Radio 1 On Stage záznam vystoupení skladatele a klavíristy Lubomyra Melnyka. V Praze se Melnyk, „mistr hypnotických a repetitivních skladeb“, představil loni v listopadu v Paláci Akropolis.

Čtyřicet let strávil Lubomyr Melnyk na okraji zájmu a v médiích se o něm maximálně psalo jako o nejrychlejším klavíristovi všech dob. Melnyk skutečně drží světový rekord v počtu not zahraných za jednu vteřinu (19,5!), jenže extrémní rychlost je tady hlavně klíčem k technice tzv. „kontinuální hudby“, jakéhosi transcendentálního stavu, v němž hráč splyne se svým nástrojem. Jeho tvorba získala náležitou pozornost teprve v posledních letech, kdy mu vychází nahrávky na značkách Erased Tapes či Hinterzimmer a on se objevuje po boku o generaci mladších hudebníků, jako jsou James Blackshaw, Hauschka, Kiasmos nebo Nils Frahm.

Melnyk se narodil ukrajinským imigrantům v Německu, své formativní roky ale prožil v bohémském prostředí Paříže 60. let. Skládat začal pod vlivem klasiky minimalismu In C Terryho Rileyho z roku 1968 a v následující dekádě našel uplatnění jako autor hudby pro představení moderního tance. Spolupracoval třeba s legendární tanečnicí Carolyn Carlsonovou. Jeho vlastní nahrávky ale vycházely na miniaturních avantgardních labelech, nebo si je později vydával vlastním nákladem. V roce roce 2007 vydala značka Unseen Worlds Records reedici jeho radikální desky Lubomyr Melnyk Performs KMH z konce 70. let a jeho kariéra se dala do pohybu.

Na konci minulé dekády se Melnyk seznámil s Peterem Broderickem a Hauschkou, dvěma výraznými osobnosti současné postklasické hudby, kteří – jak se ukázalo – znali jeho staré nahrávky a pomohli mu najít nový domov na značce Erased Tapes. Tam v roce 2012 vychází album Corollaries. Loňská deska Windmills se pak dostala mezi nejlepší alba roku například portálu Tiny Mixtapes.

ZÁZNAM KONCERTU LUBOMYRA MELNIKA RADIO 1 ODVYSÍLÁ V ÚTERÝ 8. BŘEZNA 2016 VE 22:00 V RÁMCI POŘADU RADIO 1 ON STAGE.

V dalších vydáních pořadu Radio 1 On Stage uslyšíte:
5.4.2016 – THE DANDY WARHOLS (koncert z 4.4.2015, Praha – Lucerna Music Bar)
19.4.2016 – BALTHATAR (koncert z 26.11.2015, Praha – MeetFactory)

http://www.radio1.cz/onstage

Radio 1 je možné poslouchat na frekvenci 91,9 FM a po internetu. Více informací najdete na www.radio1.cz, kde jsou ke stažení i mobilní aplikace.