ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5433 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Švandovo divadlo připravuje novinky sezóny 2015/2016

0 Richard Winter 23.6.2015

Černou gangsterskou grotesku, drama z pankrácké věznice, zpověď prokletého básníka, vzpomínky z protialkoholní léčebny či temný příběh o křehkém dospívání si ve Švandově divadle připíšou na své divadelní menu v sezóně 2015/2016. Od září 2015 do června 2016 představí smíchovská scéna pět novinek v osobitých režijních výpovědích.

Jak uvádí ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek, nová sezóna s sebou pravidelně přináší i změny v hereckém souboru. Ten od září rozšíří nová posila – na Smíchov přichází z Kladna Eva Josefíková. “Nadějná herečka na sebe upozornila už jako rozmarná Celimena v Molierově komedii Misantrop (na snímku) a teď ji čeká role odbojářky Hany Krupkové v komorním dramatu Pankrác 45,” říká Daniel Hrbek.

Se souborem se na čas rozloučí Petra Hřebíčková, která odchází na mateřskou dovolenou, odchází také Patrik Děrgel, který nastupuje do Národního divadla Praha. “”atrik Děrgel se k nám ale bude i v příští sezóně pravidelně vracet jako princ dánský v představení Hamlet,“ upřesňuje Hrbek, který Švandovo divadlo vede už patnáctým rokem. U Švandů od září uvítají i nový rezidenční soubor Spektákl složený ze studentů DAMU a pokračovat bude cyklus Scénické hovory se zajímavými osobnostmi.

Podle uměleckého šéfa Švandova divadla Doda Gombára spojuje připravovanou sezónu společné téma: všechny hry se točí okolo hledání pevného bodu. “Snaha o uvědomování si stálic v našich životech a zkoumání jejich proměnlivosti může být ve zrychleném světě plném nejistot východiskem,” říká Dodo Gombár. Ten i nadále sází na ‘autorství, novátorství a objevování’ a divadlo hodlá opět otevírat zajímavým divadelníkům mladší a střední generace.

Kromě obou kmenových režisérů – Doda Gombára a Daniela Hrbka – se do Velkého sálu vrátí Anna Petrželková, režisérka s výrazným rukopisem, která u Švandů vytvořila odvážnou a osobitou inscenací Idioti podle Larse von Triera. Ve Studiu se jako režisér dále poprvé představí někdejší člen hereckého souboru Marek Němec a jako režisérka tu bude debutovat také dramaturgyně Martina Kinská. “Mnohé tituly opět uvidíme v českých premiérách a budeme pokračovat v uvádění silných autorských adaptací i původních textů,” dodává druhá dramaturgyně Švandova divadla Lucie Kolouchová.

Sezónu zahájí groteska D. C. Jacksona Zabít Johnnyho Glendenninga. Režírovat ji bude Daniel Hrbek, který tak navazuje na velmi úspěšnou linii černých komedií Kdo je tady ředitel?, Kurz negativního myšlení a Řemeslníci. Groteska D. C. Jacksona (u nás i ve světě známého především jako autora hry Můj romantický příběh) připomíná drsná dramata Martina McDonagha, zároveň však navazuje na nejlepší tradice starých dobrých gangsterek. V Hrbkově režii a se známými songy světových kapel se novinka prostoupená suchým skotským humorem objeví v premiéře 17. října 2015 ve Velkém sále Švandova divadla.

(Foto: Ivo Dvořák)