ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 4856 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Lipnice si letos připomíná 140 let od narození a 100 let od úmrtí Jaroslava Haška

0 jsk 16.3.2023

Když se řekne Lipnice, většině lidí se automaticky vybaví jméno českého spisovatele, publicisty a novináře, Jaroslava Haška. V letošním roce uplyne 100 let od jeho úmrtí a 140 let od jeho narození.

Autor slavného románu o Josefu Švejkovi žil v Lipnici nad Sázavou, kam ho údajně přivedl malíř Jaroslav Panuška, mezi lety 1921 a 1923. Hašek si zamiloval Lipnici a její okolí a také místní hrad, nedaleko kterého si koupil domek. Jaroslav Hašek je pohřben na místním starém hřbitově. V rámci letošního výročního roku se v Lipnici nad Sázavou a v Havlíčkově Brodě koná celá řada akcí, které připomenou odkaz známého humoristy a spisovatele.

Největší oslavy jsou naplánovány na 30. dubna, kdy se Hašek narodil. V Haškově domku má být představena obnovená kuchyně, otevřena má být výstava kresleného humoru na téma Hašek a Švejk a rodina Haškova připravuje tematický kongres. Domek číslo popisné 185, ve kterém Jaroslav Hašek bydlel, se nachází v podhradí, tento dům se později stal památníkem Jaroslava Haška.

V rámci oslav můžete zhlédnout také výstavu s názvem Člověk míní, hospoda mění, která bude k vidění od 6. dubna do 25. června v Muzeu Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Od dubna lze navštívit i výstavu Panuškova strašidla, která se nachází v podzemních chodbách Havlíčkova domu. Od 28. do 30. dubna se v Lipnici nad Sázavou uskuteční Sympozium o životě a díle Jaroslava Haška. Akci pořádá rodina Haškova a Světová společnost Jaroslava Haška.