ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 12241 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Dvořákova Praha plná Dvořáka, Brahmse i velkých návratů

0 jsk 8.3.2023

Pocta nejen Antonínu Dvořákovi, ale i Johannesu Brahmsovi, jehož 190. výročí narození si letos připomínáme, v podání špičkových interpretů, z nichž mnozí na festivalu zazářili v nedávných letech. To je letošní festival Dvořákova Praha, který prioběhne v Praze od 7. do 25. září letošního roku.

Diváci se mohou těšit například na vystoupení Vídeňských filharmoniků, Izraelské filharmonie nebo Sira Andráse Schiffa (na snímku). I letos festival pamatuje na nejmladší generaci interpretů, nabízí řadu doprovodných programů a připomene si sto let od zahájení vysílání Českého rozhlasu.

„Jednou z nejvýznamnějších osobností, které lidsky a umělecky ovlivnily Antonína Dvořáka, byl Johannes Brahms. Byl Dvořákovi nejen inspirací, ale nezištně mu pomohl ke světové proslulosti. U příležitosti sto devadesátého výročí Brahmsova narození se tak oba skladatelé na festivalu symbolicky setkají v míře větší než obvyklé a programovou osou těchto oslav jsou Brahmsovy instrumentální koncerty,“ uvádí ředitel Dvořákovy Prahy Jan Simon.

Nejpevněji se Dvořák s Brahmsem propojí 13. září na koncertu Vídeňských filharmoniků, kde pod taktovkou Jakuba Hrůši zazní nejprve Brahmsův Druhý klavírní koncert se sólistou Igorem Levitem a poté Osmá symfonie Antonína Dvořáka. Navíc si tento koncert vybrali Vídeňští filharmonici ke sdílení prostřednictvím Evropské vysílací unie EBU.

(foto: Lukas Beck)