ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 6824 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Ceny Czech Grand Design představily finalisty

0 jsk 27.2.2023

Sedmnáctý ročník Cen Czech Grand Design zúžil nominace na trojice finalistů, kteří mají šanci získat letošní ocenění za nejlepší počin v oblasti produktového designu, módy, šperku, fotografie, grafického designu a ilustrace.

Jména 24 designérů a firem vyhlásili zástupci Akademie designu České republiky v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně.

Práce finalistů představí výstava v Galerii České spořitelny od 3. března do 2. dubna. Slavnostní vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií i absolutního vítěze napříč obory, Grand designéra 2022, proběhne v pražském Centru architektury a městského plánování Camp 21. března. Záznam z předávání cen odvysílá ČT art 27. března 2023 ve večerních hodinách, následně bude volně ke shlédnutí v iVysílání.

Finalisty Cen Czech Grand Design vybrala Akademie designu ČR, složená z 59 významných osobností z řad českých i zahraničních kurátorů, galeristů, šéfredaktorů, novinářů a teoretiků designu. Široké nominace zúžilo hlasování odborných porot v čele s prezidenty. V kategorii Designér roku – Ceně Ministerstva kultury České republiky porotu nejvíce zaujala elegantní kolekce sedacího nábytku Hide and Seek, navržená duem Lexová & Smetana pro českou firmu Polstrin, tvarově i technologicky inovativní vázy Barzoj z dílny designéra Daniela Piršče a kontinentální postel Libra, kterou designér Jan Plecháč navrhl pro českého výrobce Johann Malle.