ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 16712 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Vycházejí paměti vypravěčky Olgy Fečové

0 jsk 4.8.2022

Těšila se úctě romské společnosti a její altruistické aktivity oceňovala i majorita, o čemž nejlépe svědčí návrh Senátu ČR udělit jí v roce 2020 státní vyznamenání. Mimořádnou literární událostí letošního roku je kniha Olgy Fečové Den byl pro mě krátkej s podtitulem Paměti hrdé Romky.

Po čtvrt století od vydání memoárů Eleny Lackové Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou vychází další autobiografický titul respektované romské osobnosti. Zachycuje svérázné obyvatele zmizelého světa tradičních osad, staroměstských pavlačí, dělnických kolonií a upřímně se dělí i o své názory a životní zkušenosti.

Jáchym Topol se o jejích vzpomínkách vyjádřil: „Spisovatelka Olga Fečová ve své fascinující kronice vede čtenáře do slovenských hor i do pražských činžáků. V jejím líčení ožívají docela obyčejní lidé i věhlasné osobnosti. A nezapře, že je z muzikantské rodiny: vypráví se stejnou bravurou, s jakou někdo dokáže rozeznít housle.“

Olga Fečová (1942–2022) se narodila za války v romské osadě poblíž Humenného, vyrůstala však v centru stalinské Prahy. S maminkou rozsvěcovala na Karlově mostě plynové lampy, otci pomáhala v trafice, v sedmnácti pracovala ve sklárně v pohraničí. Její rodina totiž patřila mezi první poválečné přistěhovalce, kteří do Čech přicházeli za prací. Na půdorysu jejich zážitků tak vystupují kontury dosud málo poznaných dějin Romů v československém prostoru.