ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5450 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Kniha Barbory Jelínkové s portréty Cibulkové, Jirešové, Hrušínského a dalších

0 jsk 29.10.2021

Fotografka Barbora Jelínková (na snímku) vydává fotografickou art knihu Rozpomenutí. Na jejích stránkách se v plynoucí harmonii prolínají umělecké portréty známých osobností s niternými autorskými texty. Rozpomenutí je zajímavým počinem nejen svým obsahem, ale také velmi kvalitním zpracováním, včetně textilní vazby, v duchu té nejlepší tradice knihařského řemesla. Knižní debut Barbory Jelínkové vychází v limitovaném nákladu.

„O knize jsem přemýšlela dlouho, ale všechno musí uzrát. Věděla jsem, že to nebude jen kniha plná fotografií. Mně musí věci dávat smysl, navazovat. Musím nad nimi přemýšlet tak dlouho, dokud nevidím souvislosti. A tak se všechno během posledního roku vyvíjelo vlastně každým dnem. Probouzela jsem se neustále s novými pocity a vhledy,“ říká Barbora Jelínková.Barbora Jelínková ve své knize zachytila hudebníka Karla Havlíčka, herečky Vilmu Cibulkovou, Vlastinu Svátkovou, Denisu Nesvačilovou, Ivanu Jirešovou, Michaelu Badinkovou, Jitku Osičku, herce Jana Hrušínského, zpěvačku Lucii Vondráčkovou, výtvarníka Lukáše Musila aka Musu, malíře Richarda Kočího, sochaře Martina Žáka, doktora Jana Vojáčka a street art umělce Davida Strauzze.

„Jsou to fotografie nastřádané během let. Někdo si ode mě fotografie osobně přál, někdy mám já vlastní touhu zkoumat sama sebe skrze fotografii, tedy oslovím toho, kdo je mi právě v daný čas odpovědí, a nějaké fotografie jsou i z vlastních projektů. Při finálním výběru bylo prioritou, aby kniha tvořila něco, co vychází ze mě. Proto jsou v knize ti, kteří jsou pro mě archetypy mého vlastního sebepoznání,“ vysvětluje autorka.

Všechny fotografie z knihy Rozpomenutí budou součástí velké autorské výstavy Barbory Jelínkové v rodné Mladé Boleslavi. Ve zdejší galerii představí veřejnosti svou dosavadní tvorbu – dosud nezveřejněné malby i portréty. Vernisáž se uskuteční 4. listopadu.