ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 30307 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Týdny finské literatury

0 jsk 31.8.2021

Ve čtvrtek 2. září zahájí Skandinávský dům v Praze festival Týdny finské literatury, který v průběhu září v Praze, Brně i online nabídne setkání s finskou literaturou v několika podobách. Připraveny jsou besedy se třemi finskými autory, filmové projekce, akce pro děti i jejich rodiče či oblíbený pub quiz. Festival potrvá do 29. září.

Pozvání přijali Mia Kankimäki, autorka knihy o významných ženských osobnostech Ženy, které mi nedají spát, přední finskošvédský spisovatel Kjell Westö a Mikko-Pekka Heikkinen (na snímku), autor laponské gangsterky Sobí mafie.

Mia Kankimäki vystoupí v Praze 16. září. V besedě o inspirativních a nezávislých ženách ji doplní česká autorka Jana Poncarová. Mikko-Pekka Heikkinen navštíví o týden později, 23. září, Brno. Beseda s Kjellem Westöem mimo jiné o jeho románu Chiméra 38 oceněném Cenou Severské rady za literaturu je naplánována online na 14. září.

Během festivalu budou představeny i nové překlady z finské literatury. Obsáhlá antologie finské poezie Bílé přeludy na vlnách je první reprezentativním průřezem finským básnictvím, s nímž se český čtenář může seznámit. K festivalu Skandinávský dům vydává také brožuru Současná finská literatura s články, rozhovory a bibliografií českých překladů vydaných v posledních patnácti letech. K dispozici bude v tištěné podobě na všech akcích a k prolistování online.