ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 14164 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Za dva roky existence ušetřily Reknihy čtenářům nemalé peníze

0 jsk 1.6.2021

Šest milionů korun. To je suma, za kterou udržitelné knihkupectví Reknihy prodalo knihy, jež se čtenáři rozhodli poslat dál. 1,7 milionu z nich si následně zákazníci Reknih nechali vyplatit na své účty. Zbylá část provizí, které nakupující utržili, byla využita k nákupu dalších knih a pomohla tak fungování Reknih v rámci cirkulární ekonomiky.

Z interních dat Reknih také vyplývá, že pokud by si čtenáři pořídili knihy jako nové, jejich celková hodnota by přesáhla 9,6 milionu korun, což ve výsledku přináší úsporu až 3,6 milionu pro peněženky čtenářů nakupujících již jednou přečtenou literaturu. Současně s financemi ale Reknihy šetří i přírodu. Díky jejich počínání byly ušetřeny téměř tři stovky stromů a necelých 9 milionů litrů vody.

„V současnosti máme skladem knihy v hodnotě přesahující 3,5 milionu korun a každým dnem přibývají další. Během letošního roku plánujeme na provizích proplatit přes 1,8 milionu. Zároveň nás ovšem těší, že část zákazníků peníze za sdílené knihy rovnou využije na další nákup. Výsledná částka tak může být nižší, nicméně pro Reknihy to znamená, že se nám daří budovat stálou klientelu a komunitu, což je i v rámci fungování ve sdílené ekonomice velmi důležité,“ říká zakladatel a CEO Reknih Tadeáš Kula.

Tagy: