ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5404 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Vychází další román Guzel Jachiny

0 jsk 7.1.2021

Rusky píšící Tatarku Guzel Jachinu fascinuje zejména sovětská historie dvacátých až třicátých let. „Je to zvláštní kombinace života a smrti,“ říká. „Na jedné straně upřímná víra a naděje v budoucnost, na druhé straně tragédie, hrozné zločiny a genocida.“

Smrt vlastní babičky ji přiměla napsat román Zulejka otevírá oči (2017, Prostor), vycházející z babiččiných zkušeností se zatčením a exilem v Sovětském svazu třicátých až čtyřicátých let. Kniha se stala literární událostí v Rusku i v zahraničí, prodaly se jí statisíce výtisků a byla přeložena do více než třiceti jazyků. Také český překlad Jakuba Šedivého se setkal s příznivým ohlasem, bylo prodáno pět tisíc výtisků.

Následující román Děti Volhy věnovala autorka svému dědečkovi, vesnickému učiteli němčiny, jehož osud ji inspiroval. Seznamuje nás se světem Povolžských Němců ve dvacátých až třicátých letech dvacátého století. Jednoduchý a skromný život ruského Němce Jakoba Bacha, šulmajstra v rodném Gnadentalu, postupně válcují klíčové události občanské války, hladomory a kolektivizace. Podobně jako v díle Zulejka otevírá oči autorka vypráví příběh o formování osobnosti během konfrontace s Velkou historií. Když se i Děti Volhy staly bestsellerem, Jachina byla prohlášena novou hvězdou ruské literatury.

Román vychází v češtině.