ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 14576 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Vendula Chalánková otevírá v Galerii Villa Pellé výstavu AU

0 Redakce 9.2.2018

Vyšívané smsky, roztodivní plyšáci, kolážové tragikomiksy, objekty z obřích vietnamských tašek či solární panely Venduly Chalánkové nalezly od dnešního dne útočiště v pražské Galerii Villa Pellé.

Jedna z našich nejzajímavějších současných umělkyň, malířka a ilustrátorka Vendula Chalánková zde představuje tvorbu posledních tří let. Stejně jako stručný, ale o to více přiléhavý název výstavy – AU!, který může být značkou pro astronomickou jednotku vzdálenosti mezi Sluncem a Zemí, starou pražskou espézetkou, označením zlata nebo jednoduše pouhým citoslovcem bolesti, je i dílo Venduly Chalánkové mnohoznačné, mnohovrstevnaté a někdy i rozporuplné.

Jednoduchost a zdánlivá prostota, použití tradičních technologií v nečekaném kontextu, schopnost trefit základní existenciální témata, humor a nadhled stojí nedělitelně vedle znepokojivého apelu. Porozumění a vstřícnost u Venduly Chalánkové provází zároveň ironie a sarkasmus.

„Nebojím se hezkých věcí, pro mne neexistuje hranice mezi laskavostí a ironií, porozuměním a sarkasmem. Takové mantinely je nesmyslné si stanovovat,“ odpovídá jasně a jednoduše Vendula Chalánková na dotazy snažící se nalézt teoretické klíče a definice k její tvorbě. V narážce na svůj slavný happening Hudební sdružení Radiátor říká: „V době litinových kamen a kachlových pecí se lidé dorozuměli určitě lépe než v dnešní době radiátorů, ale nepotřebovali tomu říkat komunikace.