ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5373 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Dokument Stále spolu nabízí pohled na alternativní výchovu dětí

0 Richard Winter 13.5.2015

V tuzemských kinech bude mít 21. května premiéru film režisérky a scénáristky Evy Tomanové Stále spolu. Snímek nabízí pohled na kontroverzní téma alternativní výchovu dětí. Film Stále spolu zkoumá, jaká je cena za svobodný život stranou společnosti, a ptá se: existuje recept na ideální rodinu.

O alternativním způsobu života, výchově dětí či návratu k přírodě mnoho z nás přemýšlí. Málokdo však najde odvahu a odhodlání vybočit ze zajetých kolejí a postavit svou rodinu před nové výzvy. Jedněmi z těch, kteří se záměrně vrhli do neznáma, jsou Mlčochovi. On kybernetik, ona vystudovaná pedagožka. Postupem času přivedli na svět devět dětí, většinu roku žijí na louce na Šumavě, straní se současného světa a nechtějí používat výdobytky moderní technologie. Jak vypadá život v maringotce, bez tekoucí vody, koupelny a záchodu? A přineslo toto rozhodnutí Mlčochovým kýžené štěstí a diametrálně odlišný život od většiny západní společnosti?

„Téma života Petra Mlčocha jsem v sobě nosila přes deset let,“ říká režisérka Eva Tomanová, pro kterou je Stále spolu celovečerním dokumentárním debutem a dodává: „Čím víc jsem rodinu během dlouhého natáčení poznávala, tím více jsem si uvědomovala, že jejich příběh musím předat dál. Oni sami jsou drsní i pravdiví jako šumavské stráně, kde v létě žijí a zároveň plni života a nespoutanosti, kterou jim v zimě poskytuje „azyl“ ve Španělsku.

Snímek Stále spolu má za sebou několik premiér na vybraných festivalech, přičemž jeho tvůrce nejvíce potěšilo zařazení do soutěže debutů na prestižní amsterodamský IDFA. „Dostat se na IDFA není vůbec snadné a být mezi patnácti vybranými debuty z celého světa pro nás byla velká čest, zvláště pak, když je festival považován za nejprestižnější dokumentární přehlídku světa a někdy se i nadsázkou říká, že jde o dokumentární Oscary,“ shrnuje producent Jiří Konečný.

„Ať už si o rodině Mlčochových myslíte cokoliv, je velmi užitečné pokusit se hledat argumenty a zamyslet se nad samotným ideálem rodiny v dnešní době,“ dodává Ivo Andrle ze společnosti Aerofilms, která Stále spolu distribuuje.